Okruh přes vyhlídku Čertovy kazatelny a zříceninu hradu Rychleby

  • Trasa výletu: okruh z Račího Údolí přes kapli svatého Antonína, vyhlídku Čertovy kazatelny a zříceninu hradu Rychleby
  • Celková délka trasy: 6 km
  • Terén: kopcovitý
  • Vhodné pro kočárky: ne
  • Vhodné pro odrážedla a odstrkovadla: odrážedla (zčásti nutné přenášet)

Popis

Výchozím bodem tohoto pěšího okruhu osada Račí Údolí nedaleko Javorníka, kde se rozprostírá přírodní rezervace Račí údolí. Dorazíme sem po asfaltové silničce jihozápadně od Javorníku. Za restaurací ISOLDE naproti turistickému přístřešku najdeme bezplatné parkoviště. Odtud se vypravíme po asfaltové silničce pár desítek metrů zpět, odkud jsme přijeli. Po levé straně hned u asfaltky uvidíme informační tabuli číslo 6 naučné stezky Rychlebskými horami s popisem Račího údolí. Z celkového počtu 6 zastavení jich na tomto výletu projdeme 5 (kromě čísla 1 ve městě Javorník, kde stezka oficiálně začíná), a to v pořadí 6, 2, 3, 4, 5. Cestou zhlédneme zajímavosti, které se při stezce nacházejí.

Z údolí Račího potoka vzhůru ke kapli sv. Antonína Paduánského

Od tabule naučné stezky s číslem 6 se dáme doleva na turisticky neznačenou lesní cestu. Střídavě lesem a otevřenou krajinou pozvolna vystoupáme na křižovatku cest na okraji lesa. Tady se k naučné stezce přidá červená turistická značka. Odbočíme doleva a vyjdeme ke kapli svatého Antonína Paduánského a studánce. Na informačním panelu si přečteme o životě svatého Antonína, kterému je kaple zasvěcena a také dvě legendy vázající se k tomuto místu.

Rychlebským lesem na skalní vyhlídku Čertovy kazatelny

Po necelém kilometru chůze po lesní cestě se napojíme na asfaltovou cestu a do velmi mírného kopce po cca 150 metrech dorazíme na rozcestí Čertovy kazatelny. Kousek od cesty se odbočením doleva na zelenou turistickou značku dostaneme na rulovou skalní vyhlídku opatřenou zábradlím, ze které je pěkný pohled do hlubokého Račího údolí. Je umístěna na 13 metrů vysoké kolmé jižní stěně tvarem připomínající kostelní kazatelnu. Druhá vyhlídka položená o něco níže má výhled omezen stromy.

Z Čertových kazatelen za historiií hradu Rychleby

Po rozhlédnutí se z Čertových kazatelen vrátíme na asfaltovou cestu, kterou později vyměníme za lesní. Červená turistická značka a značka naučné stezky nás doprovodí ke zřícenině hradu Rychleby. Kdy byl hrad vystavěn, se přesně nedá určit, odhaduje se polovina 13. století. Jeho úlohou bylo střežit solnou stezku. Na počátku 20. století byly ruiny hradu milovníky historie a přírody romanticky upraveny na výletní místo. Zde hlavní trasa naučné stezky končí, my pokračujeme dále po červené turistické značce.

Do údolí Račího potoka k Tančírně – výletnímu místu a secesní perle

Nyní nás od zříceniny čeká strmější sestup do údolí Račího potoka. Tam se po asfaltové silničce pohodovou procházkou podél vodního toku vedeni modrou turistickou značkou vydáme k našemu poslednímu zastavení naučné stezky, tzv. Tančírně. Jedná se o secesní stavbu, kterou nechal vybudovat vratislavský biskup kardinál Georg Kopp v letech 1906 – 1907 na místě zbourané parní pily. Tančírna sloužila jako restaurace, taneční sál a penzion. Její okolí zkrášlovaly skalky, okrasné dřeviny a rododendrony. V době své největší slávy patřila Tančírna mezi nejvýznamnější kulturní centra regionu a stala se vyhlášeným výletním cílem nejen pro obyvatele Javorníku. Ještě do roku 2015 byla chátrající budova ve velmi špatném stavu a nejspíš by nastávající roky nevydržela její statika. Naštěstí se ji podařilo zachránit, prošla citlivou rekonstrukcí a my ji můžeme obdivovat stejně tak jako návštěvníci doby předešlé. V současnosti je hlavní sál využíván k různým koncertům a programům, v přízemí budovy sídlí informační centrum s kavárnou a drobným občerstvením.

Návrat na parkoviště

Po asfaltové silničce údolím Račího potoka dojdeme k parkovišti, kde máme automobil a uzavíráme zde okruh. Turistický přístřešek s herními prvky pro děti je vhodnou alternativou k odpočinku u potoka. Najíst se můžeme v nedaleké restauraci ISOLDE.

Zajímavosti

Naučná stezka Rychlebskými horami

Naučná stezka Rychlebskými horami začíná ve městě Javorník a končí u zříceniny hradu Rychleby. Je dlouhá 6,3 km, má celkem 6 zastavení a seznamuje se zajímavostmi vyskytujícími se podél její trasy. Převážná část stezky (zastavení 1,2,3,4) vede po červené turistické značce, z níž lze odbočit na okruh tvořený zastaveními s čísly 2,3,5,6 vedený po zelené, modré i neznačené cestě.

Přírodní rezervace Račí údolí

Račí údolí je malebným údolím Račího potoka v délce 7 kilometrů, které v roce 1998 bylo vyhlášeno přírodní rezervací. Předmětem ochrany jsou původní lesní porosty pralesovitého typu se skalními výchozy. Každým rokem tu hnízdí čáp černý.

Fotogalerie

Odpočívadlo v Račím údolí
Odpočívadlo v Račím údolí
Odpočívadlo v Račím údolí
Odpočívadlo v Račím údolí
Polní cesta ke kapli sv. Antonína
Polní cesta ke kapli sv. Antonína
Kaple sv. Antonína
Kaple sv. Antonína
Studánka u kaple sv. Antonína
Studánka u kaple sv. Antonína
Altán u skalní vyhlídky Čertovy kazatelny
Altán u skalní vyhlídky Čertovy kazatelny
Skalní vyhlídka Čertovy kazatelny
Skalní vyhlídka Čertovy kazatelny
Cesta mezi vyhlídkou Čertovy kazatelny a zříceninou hradu Rychleby
Cesta mezi vyhlídkou Čertovy kazatelny a zříceninou hradu Rychleby
Cesta mezi vyhlídkou Čertovy kazatelny a zříceninou hradu Rychleby
Cesta mezi vyhlídkou Čertovy kazatelny a zříceninou hradu Rychleby
Zřícenina hradu Rychleby
Zřícenina hradu Rychleby
Zřícenina hradu Rychleby
Zřícenina hradu Rychleby
Zřícenina hradu Rychleby
Zřícenina hradu Rychleby
Račí údolí u Javorníku
Račí údolí u Javorníku
Račí údolí u Javorníku - Tančírna
Račí údolí u Javorníku - Tančírna
Račí údolí u Javorníku - restaurace ISOLDE
Račí údolí u Javorníku - restaurace ISOLDE

Trasa výletu na mapě

Zobrazit mapu v plné velikosti

Na podrobné mapě je zobrazena trasa výletu a další tipy na výlet v okruhu 25 km.

GPX

Export GPX trasy

KML soubor

Vytisknout mapu s popisem výletu

Další tipy kam s dětmi v okolí

Procházka s kočárkem Račím údolím u Javorníka

Procházka s kočárkem Račím údolím u Javorníka
  • Trasa výletu: z osady Račí Údolí podél Račího potoka k rozcestí Kaštanová alej
  • Celková délka trasy: 7 km
  • Terén: rovinatý
  • Vhodné pro kočárky: ano
  • Vhodné pro odrážedla a odstrkovadla: ano
  • Vhodné pro in-line brusle: ano

Zámek Jánský Vrch - dětské prohlídky, programy a pohádkový park

Zámek Jánský Vrch - dětské prohlídky, programy a pohádkový park
  • Trasa výletu: procházka z centra Javorníku na zámek Jánský Vrch, prohlídka zámku
  • Celková délka trasy: 1 km (k zámku a zpět)
  • Terén: mírně kopcovitý
  • Vhodné pro kočárky: ano (zámeckým parkem k zámku)
  • Vhodné pro odrážedla a odstrkovadla: ano (zámeckým parkem k zámku)

Výškový profil trasy

Nejnižší / nejvyšší bod: 343 m / 496 m

Průměrné stoupání / klesání: 11.3 % / 9 %

Mobilní aplikace

 

Víte, že mobilní aplikaci Výlety a zábava s dětmi u trasy výletu na mapě ukazuje i Vaši aktuální polohu? Díky tomu neustále víte, zda jdete či jedete správně. Dále je možno zapnout automatické centrování mapy (zapnutím symbolu terče). Po zapnutí se mapa neustále posouvá podle Vaší aktuální polohy, výhodné pro cyklisty!

 
screen8

Našli jste chybu?

Informace uvedené v článku jsou platné ke dni jeho vzniku. Přestože se snažíme články udržovat aktuální, často dochází k neohlášeným změnám u poskytovatelů služeb nebo ke změnám turistického značení. Uvítáme, když nám tyto změny nahlásíte, děkujeme.

---> nahlásit chybu v článku

Přidejte váš tip

Provozujete zařízení nebo poskytujete služby pro rodiny s dětmi? Pořádáte nějakou akci pro děti? Máte vlastní tip na výlet?

Využijte možnosti bezplatné prezentace na webu i mobilní aplikaci vylety-zabava.cz. Stačí se zaregistrovat a po přihlášení můžete vkládat vaše příspěvky.

Free Joomla! template by L.THEME