Biskupský dvůr - Moravské zemské muzeum, Brno

  • Druh zábavy: expozice se zaměřením na botaniku, zoologii a ochranu přírody Moravy, akvária sladkovodních ryb, modely hub, příležitostná výstava modelů ovoce, komentované a lektorované prohlídky v zoologické části pro MŠ, ZŠ a SŠ
  • Doporučený věk dětí: 3+
  • Adresa: Muzejní 298/1, Brno, Česká republika

Popis

V budově Moravského zemského muzea – Biskupském dvoře v Muzejní ulici č. 1 se nalézají stálé expozice se zaměřením na botaniku, zoologii a ochranu přírody Moravy.

Fauna Moravy

Expozice představuje zástupce obratlovců žijících na území Moravy. Jednotlivé druhy jsou prezentovány v biologických skupinách ve svém přirozeném prostředí - biotopu (diorama tetřevů, sov, dropů, jelenů, srnčí zvěře, lišek, divokých prasat).

Kromě informativních textů jsou připojeny mapky rozšíření s fotografiemi zvířat a prostředí, v němž žijí. Oživením expozice jsou magnetofonové nahrávky hlasů vybraných druhů ptáků a tři velká sladkovodní akvária s druhy ryb, které obývají naše toky a vodní nádrže. Tvůrci pamatovali na možnost a požadavky výuky zařazením speciálních oddílů (tahy ptáků, zastoupení dominantních druhů, změny a odchylky vybarvení, přehledná kolekce bahňáků, kachen a dravců s vyznačením rozlišovacích znaků). Zdůrazněno je rovněž nejaktuálnější téma dneška - ochrana přírody s ukázkami změn prostředí a tím i ohrožení mnoha druhů.

  • Fauna Moravy - Lektorovaná prohlídka zoologické expozice nám představí kompletní faunu obratlovců, případně se zaměřením na skupiny (savci, ptáci a studenokrevní obratlovci), vyskytující se na Moravě (II. stupeň ZŠ, SŠ)
  • Fauna Moravy pro nejmenší - Komentovaná prohlídka zoologické expozice s písničkami, říkadly, soutěžemi a hrami (MŠ, I. stupeň ZŠ)

Akvárium sladkovodních ryb

Ve třech akváriích o celkovém objemu téměř 25 000 l jsou vystaveny živé ryby cejnového pásma z dolních toků řek jižní Moravy. K vidění zde bývají cejni, kapři, plotice, perlíni, karasi, jelci, ale i štika, sumec nebo úhoř.

Rybí obsádka se pravidelně obměňuje a je jedinečnou podívanou nejen pro rybáře. Slouží také ke školní praktické výuce zoologie.

Modely hub Josefa Rulíška

Na botanickém oddělení MZM je uloženo asi 400 modelů hub a asi 100 modelů ovoce, které ve 20. a 30. letech minulého století zhotovil řezbář Josef Rulíšek.

Josef Rulíšek (3.11.1867, Bartošov až 2.3.1944 Brno) se vyučil řezbářem ve Vídni, pracoval v Králíkách na Severní Moravě a v Brně. Měl dílnu zaměřenou na výrobu modelů podle přírody (firma „Josef Rulíšek – řezbář podle přírody“). Ve spolupráci s Františkem Skyvou, kustodem botanických sbírek Zemského muzea v Brně, vyřezal ve 20. a 30. letech pro botanické oddělení velkou kolekci dřevěných modelů hub a ovoce. Všechny modely jsou vyřezány z lipového dřeva a kvalitou zpracování i věrností předlohám jsou unikátním dílem.

Kolekce modelů hub zahrnuje zástupce z různých typů ekologických stanovišť a různých systematických skupin. Prakticky stále je využívána v osvětové a poradenské činnosti houbařské poradny Moravského zemského muzea; asi polovina z nich je zde trvale vystavena. Modely ovoce jsou vystavovány pouze příležitostně.

V expozicích jsou k dispozici lektorované výklady.

Biskupský dvůr - historie

Tento různorodý soubor budov, obestupující ze tří stran parkově upravené nádvoří, se rozkládá v historické části Brna, pod katedrálním kostelem sv. Petra a Pavla. Původně gotickou stavbu proboštství brněnské kapituly koupil roku 1588 olomoucký biskup Stanislav Pavlovský (odtud „Biskupský dvůr“) a pro nového majitele ji důkladně přestavěl italský stavitel Antonio Gabri. Úpravy po roce 1600 dokončil nástupce biskupa Pavlovského kardinál František Dietrichstein. Z nejstarší stavební etapy je dochována hranolová věž a budova s částečně obnaženým režným cihlovým zdivem a úzkými lomenými a obdélníkovými okny. Pozdně gotická je kaple v druhém patře věže, na jejichž stěnách jsou výjevy ze života svatých. Pro renesanční fázi je výmluvné podloubí a jednopatrová arkádová lodžie.

Moravské zemské muzeum získalo v Biskupském dvoře své první sídlo roku 1818, tedy rok po svém založení. Pro jeho potřeby bylo přistavěno v 80. letech 19. století tzv. d´Elvertovo křídlo s balkónovým portálem, pocházejícím ze zbořeného paláce Mitrovských na náměstí Svobody. Z tohoto náměstí bylo v roce 1858 přeneseno i sousoší z Merkurovy kašny od Ignáce Bendla, umístěné uprostřed nádvoří Biskupského dvora. Pozdější rozsáhlé stavební úpravy, dokončené roku 1963, již podstatně nezměnily celkovou tvářnost Biskupského dvora.

Use the full featured online HTML editor toolkit to compose web articles.

Fotogalerie

Biskupský dvůr - Moravské zemské muzeum, Brno
Biskupský dvůr - Moravské zemské muzeum, Brno
Biskupský dvůr - Moravské zemské muzeum, Brno
Biskupský dvůr - Moravské zemské muzeum, Brno
Biskupský dvůr - Moravské zemské muzeum, Brno
Biskupský dvůr - Moravské zemské muzeum, Brno
Biskupský dvůr - Moravské zemské muzeum, Brno
Biskupský dvůr - Moravské zemské muzeum, Brno

Oficiální stránky

Aktuální informace o otevírací době, vstupném a kontaktech jsou uvedeny na oficiálních stránkách:

www.mzm.cz

Mapa

Zobrazit mapu v plné velikosti

Na podrobné mapě jsou další tipy na výlet v okruhu 25 km

KML soubor

Vytisknout mapu s popisem

Další tipy kam s dětmi v okolí

Dietrichsteinský palác - Moravské zemské muzeum, Brno

Dietrichsteinský palác - Moravské zemské muzeum, Brno
  • Druh zábavy: expozice vývoje života nejen na Moravě, vývoje pravěkého a slovanského osídlení Moravy, středověku na Moravě, nerostného bohatství Moravy a Slezska, interaktivní materiály pro školy, lektorované výklady
  • Doporučený věk dětí: 5+
  • Adresa: Zelný trh 295/8, Brno, Česká republika

Útěk z vězení - úniková hra Brno

Útěk z vězení - úniková hra Brno
  • Druh zábavy: úniková hra
  • Doporučený věk dětí: 8+
  • Adresa: Bašty 4, Brno, Česká republika

Get Out Fun - Hon na draka

Get Out Fun - Hon na draka
  • Druh zábavy: rodinná venkovní hra s chytrým telefonem
  • Doporučený věk dětí: 6+
  • Adresa: Denisovy sady, Brno, Česká republika

Papilonia - motýlí dům Brno

Papilonia - motýlí dům Brno
  • Druh zábavy: expozice živých exotických motýlů
  • Doporučený věk dětí: 3+
  • Adresa: Panská 393/6, Brno, Česká republika

Úniková hra venkovní - Záhadné Brno

Úniková hra venkovní - Záhadné Brno
  • Druh zábavy: venkovní hra v centru Brna
  • Adresa: Brno centrum, Brno, Česká republika

Našli jste chybu?

Informace uvedené v článku jsou platné ke dni jeho vzniku. Přestože se snažíme články udržovat aktuální, často dochází k neohlášeným změnám u poskytovatelů služeb nebo ke změnám turistického značení. Uvítáme, když nám tyto změny nahlásíte, děkujeme.

---> nahlásit chybu v článku

Přidejte váš tip

Provozujete zařízení nebo poskytujete služby pro rodiny s dětmi? Pořádáte nějakou akci pro děti? Máte vlastní tip na výlet?

Využijte možnosti bezplatné prezentace na webu i mobilní aplikaci vylety-zabava.cz. Stačí se zaregistrovat a po přihlášení můžete vkládat vaše příspěvky.

Free Joomla! template by L.THEME