Výlety s dětmi

Královský hrad Zvíkov na soutoku Vltavy a Otavy

Výlety s dětmi

Královský hrad Zvíkov na soutoku Vltavy a Otavy

Královský hrad Zvíkov na soutoku Vltavy a Otavy
  • Trasa výletu: ze Zvíkovského Podhradí na hrad Zvíkov
  • Celková délka trasy: 4 km
  • Terén: rovinatý až mírně kopcovitý
  • Vhodné pro kočárky: ano
  • Vhodné pro odrážedla a odstrkovadla: ano

Popis

Od placeného parkoviště ve Zvíkovském Podhradí vede na hrad Zvíkov asfaltová silnička (cca 500 metrů). Jako další výchozí bod ve Zvíkovském Podhradí je možné zvolit bezplatné parkoviště u hotelu Zvíkov, napojit se na zelenou turistickou značku a po projití obce se vydat lesní cestou, která je schůdná i s kočárkem. Tuto variantu jsme vyznačili na přiložené mapě. Asi 300 metrů před hradem se zelená turistická značka a asfaltová cesta spojují.

Volný pohyb po hradním areálu a prohlídka královského paláce

Pohyb po areálu hradu není zpoplatněn. Vstupné se hradí pouze do královského paláce, což je jediný prohlídkový okruh na hradě Zvíkov. Tato prohlídka probíhá bez průvodce, každý ji může absolvovat dle vlastního tempa, proto je vhodná i pro rodiny s dětmi. Návštěvník se orientuje dle šipek, které ho provedou od sklepení až na Hlízovou věž, která nabízí krásný pohled na hradní areál i na soutok řek Vltavy a Otavy.

Přístaviště výletních lodí, divadelní léto a jiné akce

Na Zvíkově se nalézá také přístaviště, ze kterého se lze vypravit na plavbu kolem hradu. Kdo by chtěl zažít delší plavbu, může ji podniknout z Orlíku nad Vltavou na Zvíkov a zpět.

V letních měsících se na Zvíkově konají divadelní či šermířská představení.

URL odkaz na článek

www.vylety-zabava.cz/tipy-na-vylet/jizni-cechy/9717-hrad-zvikov