Výlety s dětmi

Na kole Jizerskými horami s využitím cyklobusu

Výlety s dětmi

Na kole Jizerskými horami s využitím cyklobusu

Na kole Jizerskými horami s využitím cyklobusu
  • Trasa výletu: cyklobusem z Frýdlantu na Smědavu, na kole přes Čihadla, Hřebínek, Oldřichov v Hájích, Ferdinandov a Raspenavu zpět do Frýdlantu
  • Celková délka cyklotrasy: 45 km
  • Terén: rovinatý až kopcovitý (převážně z kopce)
  • Vhodné pro cyklovozíky: ano

Popis

Mezi Frýdlantem a Smědavou jezdí od května do září autobus převážející kola, který využijeme v tomto výletu. Cyklobus nás vyveze z cca 300 do 850 metrů nadmořské výšky, takže většinu výletu pojedeme z kopce nebo po rovině.

Smědava => Na Knejpě (5 km)

Prvních 5 km ze Smědavy na rozcestí Na Knejpě mírně stoupáme, nejdříve po silnici, poté (od rozcestí U Studánky) po asfaltové cyklostezce. Cyklotrasa je značena číslem 22. Na rozcestí Na Knejpě je občerstvení.

Na Knejpě =>  Čihadla =>  Hřebínek (8 km)

Po cyklotrase 22 začínáme postupně klesat přes tato rozcestí: U Knejpy, Čihadla, Nad Černým potokem, Na Žďárku, U Tetřeví boudy, Krásná Máří - odb., vyhl.; Pod Ptačími kupami a Točna, až dorazíme na rozcestí Hřebínek. Cesta je kromě krátkého panelového úseku hladká a asfaltová. Na rozcestí Hřebínek je občerstvení s posezením.

Zajímavosti při trase: Cestou doporučujeme se zastavit na rozhledně Na Čihadle, ze které si prohlédneme rašeliniště. Také stojí k navštívení vyhlídka Krásná Máří, z níž je perfektní výhled na frýdlantský výběžek. V obou případech je nutné kola uzamknout a kousek dojít pěšky.

Hřebínek =>  Oldřichov v Hájích (9 km)

V této části výletu nás čeká dlouhý sjezd po hladkém asfaltu do Oldřichova v Hájích, cyklotrasa č. 22.

Oldřichov v Hájích =>  Oldřichovské sedlo =>  Ferdinandov (11 km)

V Oldřichově se napojíme na cyklotrasu 3006 a stoupáme po nezpevněné lesní cestě do Oldřichovského sedla. Ze začátku mírně, ke konci už strmě, děti pravděpodobně budou muset chvíli tlačit. Jedná se o nejnáročnější část výletu. V Oldřichovském sedle je možné se občerstvit v hospodě U Kozy. Do Ferdinandova pokračujeme po zpevněné lesní cestě po vrstevnici, výlet nám zpestřují pozoruhodné skalní útvary.

Ferdinandov =>  Raspenava =>  Frýdlant (11 km)

Ve Ferdinandově odbočíme vlevo na cyklotrasu 3064, po které jedeme do Raspenavy, kde navážeme na cyklotrasu 3016 do Frýdlantu. Cesta je převážně asfaltová po vedlejších místních komunikacích. Ve Frýdlantu si můžeme prohlédnout hrad a zámek.

URL odkaz na článek

www.vylety-zabava.cz/cyklostezky-cyklotrasy-cyklovozik/jizerske-hory/9357-na-kole-jizerskymi-horami-s-vyuzitim-cyklobusu