Výlety s dětmi

Okruh přes vyhlídku Čertovy kazatelny a zříceninu hradu Rychleby

Výlety s dětmi

Okruh přes vyhlídku Čertovy kazatelny a zříceninu hradu Rychleby

Okruh přes vyhlídku Čertovy kazatelny a zříceninu hradu Rychleby
  • Trasa výletu: okruh z Račího Údolí přes kapli svatého Antonína, vyhlídku Čertovy kazatelny a zříceninu hradu Rychleby
  • Celková délka trasy: 6 km
  • Terén: kopcovitý
  • Vhodné pro kočárky: ne
  • Vhodné pro odrážedla a odstrkovadla: odrážedla (zčásti nutné přenášet)

Popis

Výchozím bodem tohoto pěšího okruhu osada Račí Údolí nedaleko Javorníka, kde se rozprostírá přírodní rezervace Račí údolí. Dorazíme sem po asfaltové silničce jihozápadně od Javorníku. Za restaurací ISOLDE naproti turistickému přístřešku najdeme bezplatné parkoviště. Odtud se vypravíme po asfaltové silničce pár desítek metrů zpět, odkud jsme přijeli. Po levé straně hned u asfaltky uvidíme informační tabuli číslo 6 naučné stezky Rychlebskými horami s popisem Račího údolí. Z celkového počtu 6 zastavení jich na tomto výletu projdeme 5 (kromě čísla 1 ve městě Javorník, kde stezka oficiálně začíná), a to v pořadí 6, 2, 3, 4, 5. Cestou zhlédneme zajímavosti, které se při stezce nacházejí.

Z údolí Račího potoka vzhůru ke kapli sv. Antonína Paduánského

Od tabule naučné stezky s číslem 6 se dáme doleva na turisticky neznačenou lesní cestu. Střídavě lesem a otevřenou krajinou pozvolna vystoupáme na křižovatku cest na okraji lesa. Tady se k naučné stezce přidá červená turistická značka. Odbočíme doleva a vyjdeme ke kapli svatého Antonína Paduánského a studánce. Na informačním panelu si přečteme o životě svatého Antonína, kterému je kaple zasvěcena a také dvě legendy vázající se k tomuto místu.

Rychlebským lesem na skalní vyhlídku Čertovy kazatelny

Po necelém kilometru chůze po lesní cestě se napojíme na asfaltovou cestu a do velmi mírného kopce po cca 150 metrech dorazíme na rozcestí Čertovy kazatelny. Kousek od cesty se odbočením doleva na zelenou turistickou značku dostaneme na rulovou skalní vyhlídku opatřenou zábradlím, ze které je pěkný pohled do hlubokého Račího údolí. Je umístěna na 13 metrů vysoké kolmé jižní stěně tvarem připomínající kostelní kazatelnu. Druhá vyhlídka položená o něco níže má výhled omezen stromy.

Z Čertových kazatelen za historiií hradu Rychleby

Po rozhlédnutí se z Čertových kazatelen vrátíme na asfaltovou cestu, kterou později vyměníme za lesní. Červená turistická značka a značka naučné stezky nás doprovodí ke zřícenině hradu Rychleby. Kdy byl hrad vystavěn, se přesně nedá určit, odhaduje se polovina 13. století. Jeho úlohou bylo střežit solnou stezku. Na počátku 20. století byly ruiny hradu milovníky historie a přírody romanticky upraveny na výletní místo. Zde hlavní trasa naučné stezky končí, my pokračujeme dále po červené turistické značce.

Do údolí Račího potoka k Tančírně – výletnímu místu a secesní perle

Nyní nás od zříceniny čeká strmější sestup do údolí Račího potoka. Tam se po asfaltové silničce pohodovou procházkou podél vodního toku vedeni modrou turistickou značkou vydáme k našemu poslednímu zastavení naučné stezky, tzv. Tančírně. Jedná se o secesní stavbu, kterou nechal vybudovat vratislavský biskup kardinál Georg Kopp v letech 1906 – 1907 na místě zbourané parní pily. Tančírna sloužila jako restaurace, taneční sál a penzion. Její okolí zkrášlovaly skalky, okrasné dřeviny a rododendrony. V době své největší slávy patřila Tančírna mezi nejvýznamnější kulturní centra regionu a stala se vyhlášeným výletním cílem nejen pro obyvatele Javorníku. Ještě do roku 2015 byla chátrající budova ve velmi špatném stavu a nejspíš by nastávající roky nevydržela její statika. Naštěstí se ji podařilo zachránit, prošla citlivou rekonstrukcí a my ji můžeme obdivovat stejně tak jako návštěvníci doby předešlé. V současnosti je hlavní sál využíván k různým koncertům a programům, v přízemí budovy sídlí informační centrum s kavárnou a drobným občerstvením.

Návrat na parkoviště

Po asfaltové silničce údolím Račího potoka dojdeme k parkovišti, kde máme automobil a uzavíráme zde okruh. Turistický přístřešek s herními prvky pro děti je vhodnou alternativou k odpočinku u potoka. Najíst se můžeme v nedaleké restauraci ISOLDE.

URL odkaz na článek

www.vylety-zabava.cz/tipy-na-vylet/rychlebske-hory/8630-okruh-pres-vyhlidku-certovy-kazatelny-a-zriceninu-hradu-rychleby