Výlety s dětmi

Naučná stezka Stará Kouřim

Výlety s dětmi

Naučná stezka Stará Kouřim

Naučná stezka Stará Kouřim
  • Trasa výletu: naučnou stezkou Stará Kouřim z náměstí v Kouřimi přes Lechův kámen, barokní kapličku sv. Víta a Libušino jezírko
  • Celková délka trasy: 3 km
  • Terén: mírně kopcovitý
  • Vhodné pro kočárky: sportovní kočárky do terénu (obtížnější průjezd - luční pěšiny, stoupání na návrší)
  • Vhodné pro odrážedla a odstrkovadla: odrážedla

Popis

Během tohoto výletu zavítáme do historického města Kouřim, ve kterém se před dávnými staletími usadili naši předkové a posléze tu založili královské město. S nejstarší historií Kouřimi nás seznámí cca tříkilometrová naučná stezka Stará Kouřim. Provede nás po lučních pěšinách otevřenou krajinou i lesem. Za sucha lze výlet projít i se sportovním kočárkem. Vzhledem k terénu a stoupání nemůžeme počítat se zcela pohodovou procházkou.

Okružní cestu po žluté turistické značce zahájíme na náměstí v Kouřimi. Vystoupáme k rulové skalce „Lechův kámen“ pojmenované po mladším bratrovi praotce Čecha. Na informační tabuli si přečteme o pověstech vázajících se k tomuto přírodnímu útvaru. Odtud máme krásný pohled na panorama Kouřimi. Po louce vyjdeme na nejvyšší bod (298 m) pahorku Stará Kouřim, kde stojí barokní kaplička sv. Víta. Na místě byly objeveny pozůstatky halové stavby, která byla součástí rozsáhlého slovanského hradiště. Na návrší bylo vybudováno v průběhu 9. století. Existenci hradiště dokládají zbytky valů. Ve východní části Staré Kouřimi vyvěrá pramen, který vytváří Libušino jezírko. Našim předkům sloužilo jako zdroj pitné vody. Naučná stezka pokračuje luční pěšinou a následně klesá lesem podél potoka Výrovka (Kouřimka) do Kouřimi, kde okruh uzavírá. Při obchůzce města stojí za návštěvu Muzeum lidových staveb v Kouřimi, kde se na chvíli budeme cítit jako v jiném století. Děti se jistě rády podívají, jak kdysi lidé žili a hospodařili.

URL odkaz na článek

www.vylety-zabava.cz/tipy-na-vylet/okoli-prahy/834-naucna-stezka-stara-kourim