Výlety s dětmi

Na kole do Lázní Jeseník a Dolní Lipová

Výlety s dětmi

Na kole do Lázní Jeseník a Dolní Lipová

Na kole do Lázní Jeseník a Dolní Lipová
  • Trasa výletu: okruh z Lipové-lázní přes Lázně Jeseník, Českou Ves, město Jeseník a Bobrovník
  • Celková délka cyklotrasy: 25 km
  • Terén: převážně rovinatý, na začátku stoupání o délce 2 km
  • Vhodné pro cyklovozíky: ano (krátký úsek kamenitý)
  • Vhodné pro in-line brusle: část trasy (po kvalitní asfaltce na trase NS Schroth - Priessnitz)

Popis

V krásném prostředí jižního okraje Rychlebských hor zavítáme do dvou významných moravských lázní - Dolní Lipová a Jeseník. Trasa výletu je nenáročná, pouze v úvodní části musíme překonat stoupání o délce 2 km a převýšení 100 metrů. Povrch je převážně asfaltový, s výjimkou 400 metrového úseku na začátku, kde je strmá kamenitá cesta (cyklovozíky zde nutné vést). 

Příjezd, parkování

Zaparkujeme u vlakového nádraží Lipová-lázně, není zpoplatněno.

Průběh trasy

Zajímavosti po cestě

Na začátku cyklistické trasy nás doprovází informační tabule naučné stezky Johanna Schrotha, přírodního léčitele a zakladatele lázní v Dolní Lipové. Má celkem 10 zastavení, je dlouhá cca 9 km a vede od Muzea Johanna Schrotha v Dolní Lipové až k prameni Josefa II. v Horní Lipové. My mineme pouze její tři zastavení (a to zast. č. 2 - nad obcí Lipová-lázně, zast. č. 3 - u Loiseina pramene a zast. č. 4 - u vápenky). Tato část stezky seznamuje s historiií lázní a regionu i samotným Johannem Schrothem. Cestou ochutnáme vodu z Loiseina pramene a Pomezního pramene.

Naučná stezka Schroth - Priessnitz se věnuje zakladatelům lázní v Dolní Lipové a Jeseníku, zdejším zajímavostem a přírodě. Stezka v délce necelé 4 kilometry a s 8 zastaveními spojuje sedlo Na Pomezí, které spadá do katastru obce Lipová-lázně, s areálem Priessnitzových léčebných lázní Jeseník. Je vedena jihozápadním svahem hory Strážný po kvalitní asfaltové cestě vhodné pro koloběžky, odstrkovadla i in-line brusle. Ze stezky se nám otevře krásný panoramatický výhled na severní část pohoří Hrubého Jeseníku. Na tzv.Bernském odpočívadle vyvěrá pramen (označovaný Švýcarský). Švýcarská organizace Forum Ost West po rekonstrukci pramene stanovila užívání názvu odpočívadlo, neboť pramen neodpovídá přísným hygienickým požadavkům Švýcarů na pitnou vodu. Projedeme kolem Škývarova dubu pojmenovaném po místním lesníkovi F.J. Škývarovi (1911 - 1993), stáří stromu se odhaduje na 140 - 180 let. Poblíž dubu najdeme výklenkovou kapličku svatého Kryštofa, patrona poutníků, cestovatelů a leteckých záchranářů. Z laviček u kapličky a dubu je pěkný panoramatický výhled.

V Lázních Jeseník můžeme navštívit dětské hřiště, lanový park, park her, muzeum lega či ochutnat vodu ze Slovanského a Žofiina pramene. Z jižních svahů s kamennými mohylami je pěkný pohled na jesenické hory. Balneopark nás zasvětí do léčebných procedur V. Priessnitze. Všechny tyto zajímavosti a atrakce jsou v blízkém okolí naší cyklistické trasy.

Ve městě Jeseník u cyklotrasy stojí k zastavení vodní tvrz a Masarykovo náměstí.

Na závěr výletu si lze prohlédnout Schrothovy léčebné lázně Dolní Lipová.

Občerstvení

Restaurace a kavárny v Lázních Jeseník a v centru města Jeseník, koliba a restaurace na Bobrovníku s dětským hřištěm.

URL odkaz na článek

www.vylety-zabava.cz/cyklostezky-cyklotrasy-cyklovozik/rychlebske-hory/7842-cyklisticky-okruh-u-jeseniku