Výlety s dětmi

Skanzen Solvayovy lomy - Muzeum těžby a dopravy vápence v Českém krasu

Výlety s dětmi

Skanzen Solvayovy lomy - Muzeum těžby a dopravy vápence v Českém krasu

Skanzen Solvayovy lomy - Muzeum těžby a dopravy vápence v Českém krasu
  • Druh zábavy: muzeum těžby a dopravy vápence, expozice historie těžby a dopravy vápence v Českém krasu, úzkorozchodná lomová dráha s jízdami vlakem, expozice důlní techniky a kolejových vozidel v podzemní štole, akce pro děti a mládež
  • Doporučený věk dětí: 3+
  • Adresa: Skanzen Solvayovy Lomy, Solvayovy lomy, Česká republika

Popis

Mezi obcemi Svatý Jan pod Skalou, Bubovice a Loděnice nedaleko Prahy ve zrušeném vápencovém lomu bylo vybudováno Muzeum těžby a dopravy vápence - Skanzen Solvayovy lomy, které je tvořeno z bývalých provozních a technologických budov a zrekonstruované úzkorozchodné lomové dráhy. Nachází se uprostřed lesa v národní přírodní rezervaci Karlštejn. Dostaneme se sem pouze pěšky nebo na kole z některé z okolních obcí. Nejméně náročná je cesta z Bubovic (vhodná i pro kočárky).

V areálu skanzenu se můžeme volně procházet po vyznačených stezkách a na informačních tabulích se dozvědět o způsobu těžby, dopravy a zpracování vápence. Uvidíme tu staré stroje a názornou ukázku dopravy v lomech i dolech pomocí svážných drah. Zajímavá je zrekonstruovaná polní lomová dráha s rozchodem 600 mm, která prezentuje způsob dopravy suroviny ve výklopných vozících tažených dieselovou lokomotivou.

Velkým lákadlem pro děti je jízda vlakem po úzkorozchodné železnici. Vlak se skládá z otevřených dřevěných vozů tažených parní lokomotivou.

V budově bývalých kanceláří a skladů se nalézá trvalá expozice, kde nás průvodce obeznámí s historií těžby a dopravy vápence v lomech Českého krasu nebo s nákladními lanovými drahami. Shlédneme geologické a speleologické expozice a podíváme se i do dobové strojovny.

V nabídce Skanzenu Solvayovy lomy je dále průvodcovská prohlídka štoly s důlní technikou a kolejovými vozidly. Jedná se o návštěvu tzv. "Průtahové štoly", která sloužila jako transportní spojnice jižního a severního lomu.

Otevřeno je od května do října o víkendech, o letních prázdninách každý den kromě pondělí. Ve skanzenu se konají též akce pro děti a mládež.

URL odkaz na článek

www.vylety-zabava.cz/muzea-vystavy-atrakce/stredni-cechy/571-skanzen-solvayovy-lomy-muzeum-tezby-a-dopravy-vapence-v-ceskem-krasu