Výlety s dětmi

Cyklotrasa Sněžník – Königstein – Děčín

Výlety s dětmi

Cyklotrasa Sněžník – Königstein – Děčín

Cyklotrasa Sněžník – Königstein – Děčín
  • Trasa výletu: cyklobusem z Děčína do Sněžníku, pak na kole přes Rosenthal-Bielatal, Bielatal, Königstein a Bad Schandau do Děčína
  • Celková délka cyklotrasy: 54 km
  • Terén: ze Sněžníku do Königsteinu mírně z kopce, poté po Labské stezce rovinatý
  • Vhodné pro cyklovozíky: ano
  • Vhodné pro in-line brusle: mezi Krippenem a Horním Žlebem

Popis

Trasa cyklovýletu ze Sněžníku v Českém Švýcarsku přes Saské Švýcarsko do Děčína je sice pro děti delší (přes 50 km), ale zato je terén nenáročný - s minimálním stoupáním a převážně po asfaltu. Záleží, jak zdatná jsou vaše dítka, to je individuální a tudíž na zvážení každého.

Nejprve se z Děčína do Sněžníku dopravíme cyklobusem, který jezdí každý víkend od jara do podzimu z autobusového nádraží.

Trasa Sněžník – Königstein (25 km)

Vzhledem k tomu, že nás cyklobus vyveze do nadmořské výšky téměř 600 m. n m., tak v první části výletu ze Sněžníku do Königsteinu (až na malé výjimky) jenom klesáme a kocháme se okolní krajinou. Cyklotrasa je značená (na české straně číslem 23, na německé straně směrovými tabulemi). Trasa ze Sněžníku přes Rosenthal-Bielatal a Bielatal k pevnosti Königstein vede po asfaltových cyklostezkách a zčásti po vedlejší silnici. Část cesty lemují pískovcové skály.

Na kole lze dojet až k pevnosti Königstein, v závěru před pevností je kratší prudké stoupání. Abychom se dostali do obce Königstein, která je v údolí Labe, musíme se od pevnosti cca 2 km vrátit na křižovatku cyklostezky se silnicí od Leupoldishainu a po ní sjet k Labi. Další možností je sjet po značených pěších stezkách v lese – díky místy strmému a nerovnému terénu či kamenům je tento úsek vhodný pouze pro zkušené cyklisty, je potřeba více brzdit nebo kolo vést.

Königstein – Bad Schandau – Děčín (29 km)

V Königsteinu se na levém břehu řeky napojíme na velmi oblíbenou Labskou stezku, po které se dopravíme zpátky do Děčína. V úseku Labské stezky z Bad Schandau do Děčína se z cyklostezky kocháme pohledy na zajímavé pískovcové skály vystupující nad řekou. Projíždíme obcí Krippen a osadami Dolní Žleb, Čertova Voda, Prostřední Žleb a Horní Žleb. Na několika místech oba břehy spojuje přívoz (Krippen, Schmilka, Hřensko, Dolní Žleb).

Mezi Krippenem a Horním Žlebem je cyklostezka hojně využívaná i in-line bruslaři. Z Bad Schandau do Děčína vede železniční trať, která nám případně poslouží, když dětem dojdou síly.

URL odkaz na článek

www.vylety-zabava.cz/cyklostezky-cyklotrasy-cyklovozik/ceskosaske-svycarsko/3352-cyklotrasa-sneznik-k-nigstein-decin