Výlety s dětmi

Výlet do Benátek nad Jizerou a blízkého okolí

Výlety s dětmi

Výlet do Benátek nad Jizerou a blízkého okolí

Výlet do Benátek nad Jizerou a blízkého okolí
  • Trasa výletu: prohlídka zámku Benátky n. Jizerou, okruh naučnou stezkou okolím zámeckého parku v Benátkách nad Jizerou, návštěva zříceniny hradu Dražice ve stejnojmenné obci
  • Celková délka trasy: 3 km
  • Terén: mírně kopcovitý
  • Vhodné pro kočárky: sportovní do terénu, golfky
  • Vhodné pro odrážedla a odstrkovadla: odrážedla

Popis

Vedle rychlostní komunikace mezi Prahou a Mladou Boleslaví leží město Benátky n. Jizerou. Autem je možné dojet přímo až k bráně zámku Benátky n. Jizerou a zde zaparkovat. Naši pozornost jistě upoutá nejstarší renesanční část zámku zdobená psaníčky a sgrafity.

Dvě muzea na zámku Benátky nad Jizerou

Na zámku můžeme navštívit dokonce dvě muzea. Ve 2. patře zámku se nalézá Městské muzeum, které ve svých interaktivních expozicích podává informace o městě a regionu. Dozvíme se tu také o významných benátských rodácích a osobnostech kdysi obývajících zámek. V přízemí děti potěší soukromé Muzeum historických hraček.

Anglický park v Benátkách nad Jizerou

Zámku přiléhá park, který v roce 2010 - 2011 prošel rozsáhlou rekonstrukcí a navštěvníky zámku zláká k procházce a relaxaci.

Benátský anglický park vznikl v 1. čtvrtině 19. století. Díky svažitému terénu, který je nevyužitelný, se dochoval dodnes. O vznik anglického parku se zasloužili manželé Leopold a Josefína Thun-Hohensteinovi, kteří jej přetvořili na prudkém svahu za zámkem. Kolem budovy zámku vlastnili okrasnou zahradu a na jižním svahu vinice. V údržbě parku pokračoval jejich syn Leopold Bohumil. Od období před 1. světovou válkou park začal upadat. V rovinaté části vzniklo přírodní kluziště a ve svahu byl dokonce vybudován skokanský můstek.

Naučná stezka v Benátkách nad Jizerou

Okrajem parku a částí města prochází naučná stezka, která má 7 zastavení. Na informačních tabulích se dočteme o přírodních zajímavostech a významných osobnostech Benátska a také o historii anglického parku.

Zřícenina hradu Dražice nedaleko Benátek n. Jizerou

V sousední obci Dražice (cca 3 km od Benátek, ve směru do Mladé Boleslavi) můžeme navštívit stejnojmennou zříceninu hradu ze 13. století. Vstup je volný, na vlastní nebezpečí a autem se dá dojet takřka až ke zřícenině.

URL odkaz na článek

www.vylety-zabava.cz/tipy-na-vylet/okoli-prahy/240-vylet-do-benatek-nad-jizerou-a-okoli