Výlety s dětmi

Výstava Thor Heyerdahl - Náš společný původ

Výlety s dětmi

Výstava Thor Heyerdahl - Náš společný původ

Výstava Thor Heyerdahl - Náš společný původ
  • Datum: od 23.4.2023 do 7.6.2023
  • Místo: Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně
  • Adresa: Vavrečkova 7040, 760 01 Zlín, Zlín , Česká republika

Popis

Výstava fotografií z objevitelských cest norského mořeplavce a etnologa Thora Heyerdahla se otevírá v Muzeu jihovýchodní Moravy ve Zlíně. Výstavu otevřela ve 22. dubna vnučka cestovatele Liv Heyerdahl, ředitelka muzea Kon-Tiki, a Reidar Solsvik, kurátor muzea, které pečuje o Heyerdahlův odkaz. K vidění bude expozice až do 7. června.

Výjimečná výstava, kterou je možné zhlédnout v cestovatelské expozici zlínského muzea, je jedním z výsledků spolupráce Nadačního fondu Zikmundova vila a norského muzea Kon-Tiki. Oba cestovatelé, Miroslav Zikmund a Thor Heyerdahl, se znali, sdíleli stejné hodnoty, oba na svou nejslavnější expedici vyrazili v dubnu roku 1947.

Výstava přibližuje Heyerdahlův pozoruhodný život a výpravy. V roce 1947 přeplul Tichý oceán na balzovém voru pojmenovaném Kon-Tiki a natočil dokumentární film o této expedici, který následně získal Oscara. V dalších letech podnikl obdobné výpravy na rákosových člunech Ra, Ra II a Tigris. Prostřednictvím těchto výprav se zasazoval mimo jiné o ochranu životního prostředí.

Součástí slavnostní vernisáže byla i projekce unikátního filmu Plavba Kon-Tiki s českými titulky. Návštěvníci potom mohou snímek vidět ještě během Muzejní noci 19. 5. a v rámci konání 63. Zlín Film Festivalu.

Výstavu je možné navštívit v rámci stálé expozice Muzea jihovýchodní Moravy (14. budova Baťova institutu, 3. poschodí) až do 7. června denně kromě pondělí, vždy od 10 do 18 hodin. Základní vstupné je 159 Kč, snížené 59 Kč. Podrobnější informace o vstupném: 14. budova • Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně (muzeum-zlin.cz)

Výstavu připravilo Muzeum Kon-Tiki ve spolupráci s Nadačním fondem Zikmundova vila. Partnerem výstavy je Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně. Financováno z Fondů EHP 2014-2021 v rámci projektu Zikmundova vila – brána do světa (KU-CH2-021).

URL odkaz na článek

www.vylety-zabava.cz/akce-pro-deti/stredni-morava/zlin/19586-vystava-thor-heyerdahl-nas-spolecny-puvod-19105