Výlety s dětmi

Riegrova a Kamenického stezka na Semilsku

Výlety s dětmi

Riegrova a Kamenického stezka na Semilsku

Riegrova a Kamenického stezka na Semilsku
  • Trasa výletu: okruh z Bítouchova u Semil Riegrovou a Kamenického stezkou
  • Celková délka trasy: 10 km
  • Terén: kopcovitý
  • Vhodné pro kočárky: ne
  • Vhodné pro odrážedla a odstrkovadla: ne

Popis

Námi navržený okruh se skládá z Riegrovy a Kamenického stezky na Semilsku. Obě stezky vedou souběžně z Bítouchova do Spálova členitým údolím řeky Jizery. Kamenického stezka se vine vysoko nad Riegrovou stezkou po horní hraně údolí. 

Na Riegrově stezce jsou dvě elektrárny, tunel proražený ve skále a 77 metrů dlouhá lávka nad hladinou řeky. Nejkrásnější pohled do údolí tu poskytuje Böhmova vyhlídka. Z Kamenického stezky jsou odbočky k vyhlídkám.

Riegrova stezka

Výlet zahájíme Riegrovou stezkou v obci Bítouchov u Semil. Od rozcestí Bítouchov se vydáme po značené NS Údolí Jizery - Riegrova stezka souběžně s červenou turistickou značkou, která vede převážně lesem údolím řeky Jizery a je dlouhá 3 kilometry. Informační tabule nám podají přehled o historii, přírodě, geologii a technických zajímavostech této stezky.

Pozoruhodností na Riegrově stezce je ve skalní soutěsce 77 metrů dlouhá visutá lávka (galerie) nad hladinou řeky Jizery. Hned za visutou lávkou se nalézá technická památka jímací jez a domek jezného, odkud vede raženou štolou a poté zděným kanálem náhon k hydroelektrárně v Podspálově, která byla též označena jako technická památka. Cesta lemovaná skálami ve strmém úbočí je zajištěna zábradlím. Pěkný pohled do údolí Jizery nám poskytne Böhmova vyhlídka. Projdeme skrz skalní tunel a okolo studánky Antala Staška. Po vystoupení z lesa si všimneme již zmíněné vodní elektrárny Spálov v Podspálově. Naučná stezka Údolí Jizery - Riegrova stezka končí v Podspálově u železniční zastávky Spálov. Nachází se tu hotel Spálov, kde se můžeme posilnit na další chůzi.

Kamenického stezka

V okružním výletu pokračujeme od rozcestí Spálov - most, poblíž soutoku řeky Jizery s Kamenicí, po silnici vedeni modrou turistickou značkou. Odtud začíná Kamenického stezka, která dostala název po semilském rodákovi Janu Kamenickém, který se zasloužil o rozvoj zdejší turistiky. Je dlouhá cca 5,5 kilometrů a končí v Bítouchově (rozcestí Bítouchov, U Kynčlů).

 

Po 200 metrech od mostu zabočíme ze silnice vpravo do lesa a vystoupáme do obce Spálov, ze které se nám otevírají pěkné pohledy na Železnobrodsko a Ještěd. Lesem vyjdeme k vyhlídce Myší skála. Při jejím výstupu je zapotřebí zachovat obzvláště zvýšenou opatrnost! Přístup není chráněn zábradlím, jen v části je možné se přidržovat řetězů. S mladšími dětmi doporučujeme na vyhlídku raději nechodit!!

Ještě chvilku jdeme do kopce a poté nás již další výraznější stoupání nečekají. Na rozcestí Morava se odpojíme z modré a navážeme na žlutou turistickou značku. Kráčíme po horní části údolí, ze které vedou odbočky ke skalním vyhlídkám poskytujícím pohled do údolí Jizery (U Bakala, Moravská Jiřička, U Peršinky, Jiřička). Bohužel, někde je výhled zčásti omezen vzrostlými stromy. Všechny vyhlídky jsou zajištěny zábradlím. Na okraji lesa u louky se z vyhlídky Kopáňka nabízí pohled na Semily. Vrcholové značení nás zavede na další a poslední vyhlídku tohoto okruhu pojmenovanou Peretka. Z ní nahlížíme dolů na jímací jez na Jizeře, kudy jsme šli v první části výletu po Riegrově stezce.

Využití vlakové dopravy

Pokud bychom chtěli jít Riegrovu a Kamenického stezku samostatně lze při zpáteční cestě využít spojení ze železniční zastávky Spálov v Podspálově. Je však nutné se vlakem nejprve dopravit do Železného Brodu a přestoupit na spojení do Semil. Z nádraží v Semilech do Bítouchova je to cca 1,5 km.

URL odkaz na článek

www.vylety-zabava.cz/tipy-na-vylet/cesky-raj/1912-riegrova-a-kamenickeho-stezka-na-semilsku