Výlety s dětmi

Labskou stezkou z Velkých Žernosek do Střekova

Výlety s dětmi

Labskou stezkou z Velkých Žernosek do Střekova

Labskou stezkou z Velkých Žernosek do Střekova
  • Trasa výletu: Labskou stezkou z Velkých Žernosek přes Libochovany, Církvice, Sebuzín, Brnou do Střekova, možnost návratu vlakem
  • Celková délka cyklotrasy: 35 km (stejnou cestou zpět), 20 km (při návratu vlakem)
  • Terén: rovinatý
  • Vhodné pro cyklovozíky: ano

Popis

Labská stezka v úseku z Velkých Žernosek do Střekova vede po asfaltové cyklostezce na pravém břehu Labe. S výjimkou krátkého stoupání u Sebuzína je zcela po rovině a je vhodná i pro rodiny s menšími dětmi. Při jízdě s cyklovozíkem je třeba počítat se schody na zdymadlech pod hradem Střekov (je nutné vozík i kola vynést). Pro zpáteční cestu lze zvolit vlakovou dopravu, v tomto případě se musíme od nádraží ve Velkých Žernosekách cca 2 km vrátit k začátku této trasy u přívozu.  

Zaparkujeme u kostela Svatého Mikuláše v centru obce Velké Žernoseky, podjedeme železniční most a u přívozu Malé - Velké Žernoseky navážeme na cyklostezku. Projíždíme kaňonem Česká brána (Porta Bohemica) do obce Libochovany. Po levé straně míjíme veřejnosti nepřístupný zámek Libochovany a kapli Navštívení Panny Marie.

Po 3 kilometrech od Libochovan následují Církvice, kde se na chvíli odkloníme od řeky a přejedeme přes kopec do Sebuzína. Na jeho severním okraji se opět vrátíme k Labi a směřujeme do Brné, kde se můžeme občerstvit v CYKLOKEMPU LODĚNICE s venkovním posezením a dětským hřištěm. Pokračujeme do Střekova, tam je pod hradem zapotřebí překonat schody na zdymadlech TGM. Odtud nás čeká poslední kilometr ke Střekovskému nábřeží, kde je možné odbočit k nádraží Ústí n. L.- Střekov a vrátit se zpět do Velkých Žernosek vlakem.

URL odkaz na článek

www.vylety-zabava.cz/cyklostezky-cyklotrasy-cyklovozik/ceske-stredohori/1819-labskou-stezkou-z-velkych-zernosek-do-strekova