Výlety s dětmi

Po vodě z Kácova do Českého Šternberka

Výlety s dětmi

Po vodě z Kácova do Českého Šternberka

Po vodě z Kácova do Českého Šternberka
  • Druh zábavy: výlet pro začínající vodáky a rodiny s dětmi s možností zapůjčení vodáckého vybavení
  • Doporučený věk dětí: 3+
  • Adresa: Kácov, Český Šternberk, Česká republika

Popis

Sázava je spojena se skalami, lesnatými údolími, trempy a především vodáky. Řeka je dlouhá, na jaře se dá splouvat už ze Žďáru a končí se obvykle až v Pikovicích, kousek před přehradou a soutokem s Vltavou. Asi nejznámějším úsekem jsou Stvořidla - velkými balvany zasypané koryto řeky. Pro splutí Stvořidel však potřebujeme hodně vody a pokročilé vodácké zkušenosti. Oblíbenou trasou je mezi vodáky také Týnec nad Sázavou - Pikovice. I zde se peřeje převalují přes četné kamení, řeka tu zurčí a kolem voní lesy a nehybně ční skaliska. Ze svahů vykukují malé dřevěné chatky či celé osady.

Trasa pro začínající vodáky a rodiny s malými dětmi

Na Sázavě si ale přijdou na své i nevodáci či vodáci - začátečníci. Jedním z pěkných klidných úseků vhodných i pro rodiče s malými dětmi je mezi Kácovem a Českým Šternberkem. Známým vláčkem Posázavský Pacifik se dostaneme do Kácova. Zde se nalodíme na loď - pro rodiče s 1-2 dětmi doporučujeme rodinné 3-4 místné kanoe Samba. Tyto kanoe jsou stabilní a ovládnou je i začátečníci. Řeka z Kácova plyne pomalu a nepřekvapí žádnými záludnostmi, posádka se tedy může kochat okolím. Cestou do Českého Šternberka čekají na vodáky 3 jednoduché sjízdné jezy, které se však dají přetáhnout, pokud si na přeplutí netroufneme.

Odpočinout si cestou můžeme hned u několika kiosků či v Masarykově táboře YMCA v Soběšíně. Odměnou nám po uplutí celkem 13 kilometrů nakonec bude výhled na historický hrad Český Šternberk, kam se koneckonců můžeme podívat po vrácení lodi v půjčovně, která se nachází přímo pod ním.

Výlet lze protáhnout na více dní. Z Českého Šternberka se například dá během dalšího 1 dne doplout až do Sázavy, kde můžeme navštívit Sázavský klášter nebo například sklářskou huť.

URL odkaz na článek

www.vylety-zabava.cz/koupani/stredni-cechy/1812-po-vode-z-kacova-do-ceskeho-sternberka