Výlety s dětmi

Procházka nad lyžařským střediskem Kasárna na slovenské straně Javorníků

Výlety s dětmi

Procházka nad lyžařským střediskem Kasárna na slovenské straně Javorníků

Procházka nad lyžařským střediskem Kasárna na slovenské straně Javorníků
  • Trasa výletu: 2 varianty tras - okruh z lyž. střediska Kasárna přes vrch Velký Javorník (bez kočárku); s kočárkem pouze do sedla Gežov a zpět
  • Celková délka trasy: okruh 6 km; s kočárkem 5 km
  • Terén: mírně kopcovitý
  • Vhodné pro kočárky: terénní kočárky - pouze na rozcestí Sedlo Gežov
  • Vhodné pro odrážedla a odstrkovadla: pouze na rozcestí Sedlo Gežov

Popis

Tento pěší okruh na slovenské straně Javorníků při hranici s Českem zahájíme v lyžařském středisku Kasárna v osadě Kasárny (slovensky Kasárne). Je možné sem dojet jak ze slovenské strany (od Makova), tak i z české strany (od Velkých Karlovic). Pro kočárky (terénní) je vhodný pouze první úsek výletu z Kasáren na rozcestí Sedlo Gežov.

Zaparkujeme v blízkosti rozcestí „Kasárne“, které je přibližně 1 km nad dolní částí lyžařského areálu. Od rozcestí „Kasárne“ vyrazíme po žluté turistické značce, mineme několik rekreačních chalup a poté se ocitneme v lese. Mírně stoupáme po široké lesní cestě a po 2,5 kilometrech vyjdeme z lesa do sedla Gežov, kde se nám po chvilce začíná otevírat výhled na Moravskoslezské Beskydy. Zanedlouho dorazíme na rozcestí Sedlo Gežov. Na lavičkách se tu můžeme posilnit před posledním výšlapem na vrchol.

Od rozcestí Sedlo Gežov zabočíme doleva na červeně značenou hřebenovku. Po 700 metrech vystoupáme na vrchol Velký Javorník (1.071 m). Cesta je úzká a kamenitá, útěchou nám může být, že od Velkého Javorníku na nás již nečeká téměř žádné stoupání. Výhled je zčásti omezen vzrostlými stromy.

Pokračujeme po červené značce přes rozcestí Veľký Javorník – sedlo k horní části skiareálu Kasárna. Odtud sestoupáme lesem na rozcestí Butorky. Zabočíme doleva a po asfaltové cestě vedeni zelenou turistickou značkou dojdeme k výchozímu bodu výletu.

URL odkaz na článek

www.vylety-zabava.cz/tipy-na-vylet/slovensko/1753-okruh-z-kasaren-na-velky-javornik