Výlety s dětmi

Sladká kaše bude!

Výlety s dětmi

Sladká kaše bude!

Sladká kaše bude!
  • Datum: 8.4.2023
  • Místo: Jindřichův Hradec - hrad a zámek
  • Adresa: Jindřichův Hradec, Česká republika

Popis

Na zámku se opět bude rozdávat sladká kaše

V polovině 14. století založila hradní paní Markéta z Hardeggu milý zvyk rozdávání "sladké kaše". Potomci paní Markéty páni z Hradce, i jejich následovníci Slavatové a Černínové, jej řádně udržovali více než čtyři století. Zrušen byl až v roce 1783. Jubileum zrušení tohoto zvyku považujeme za hezkou příležitost k jeho skromnému obnovení.

Jindřichohradecký pán Adam I. z Hradce uzákonil pokračování tradice ve svém testamentu a dokonce nabádal panovníky k odnětí statků těm z jeho následovníků, kteří by zvyk přestali dodržovat. Také proto byl tento zvyk zrušen až nařízením císaře Josefa II. v roce 1783 a nahrazen finančním obnosem pro chudé.

A nyní, 240 let od zrušení tradice, kaše bude! V sobotu 8. dubna přijďte ochutnat postní "sladkou kaši" vařenou dle původní receptury. Ač se recept v průběhu časů trochu měnil, nejčastěji se použila pšeničná krupice, pivo, mastilo se makovým olejem a sladilo medem. Kaše se bude rozdávat v Černé kuchyni od 11 do 16 hodin nebo dokud bude. Obnovujeme tradici skromným způsobem a nebudeme plýtvat. O vaření a podávání kaše se postará Panský dvůr Telč.

Kromě sladké kaše budete moci také ochutnat další postní dobroty, které připraví Oat.milk.klara Klára Čepčányová.

 

Těšíme se na vaši návštěvu.

 

 

 

 

URL odkaz na článek

www.vylety-zabava.cz/akce-pro-deti/jizni-cechy/jindrichuv-hradec/17214-sladka-kase-bude-16987