Výlety s dětmi

Výlet přes Tanečnici - nejsevernější rozhlednu v ČR

Výlety s dětmi

Výlet přes Tanečnici - nejsevernější rozhlednu v ČR

Výlet přes Tanečnici - nejsevernější rozhlednu v ČR
  • Trasa výletu: z Mikulášovic Tomášovským lesem na vrchol Tanečnice a přes železniční zastávku Mikulášovice - dolní nádraží do Vilémova, návrat do Mikulášovic vlakem či autobusem
  • Celková délka trasy: 9 km (v jednom směru, návrat vlakem nebo autobusem)
  • Terén: mírně až středně kopcovitý
  • Vhodné pro kočárky: terénní kočárky
  • Vhodné pro odrážedla a odstrkovadla: ne

Popis

Vrch Tanečnice se stejnojmennou a u nás nejseverněji položenou rozhlednou se nachází asi jen půl kilometru od hranic s Německem. Přivede nás sem příjemná trasa z obce Mikulášovice, kde vznikl a stále se ještě vyrábí legendární nožík rybička.

Z Mikulášovic na rozhlednu Tanečnice

K rozhledně nás doprovodí modrá turistická značka od Mikulášovic, kde se nachází několik parkovišť i možností občerstvení a můžeme tu navštívit ojedinělé Muzeum nožířské tradice. Pokud bychom nechtěli jít poměrně dlouhou trasu pěšky, je možné si ji zkrátit a dojet autem až na parkoviště v lese, které se nalézá asi 1 km pod vrcholem. Delší pěší cesta nám však nabídne pěknou procházku zdejší svěží přírodou.

Z Mikulášovic vykročíme po asfaltové silnici, kterou vystřídá pohodlná značená přírodní cesta, jež nás dovede do Tomášovského lesa, kudy budeme stoupat do kopce k rozhledně Tanečnice ležící ve výšce 598 m n. m. Cesta není příliš příkrá, zvládnou ji i menší děti a sportovní kočárky. Na vrcholu nás čeká pěkná zděná osmiboká rozhledna vysoká 26 m, která nám poskytne nádherný výhled na Labské pískovce, Českosaské Švýcarsko, Šluknovský výběžek, Lužické hory a při dobré viditelnosti spatříme i Krkonoše a Krušné hory. U rozhledny můžeme posedět v příjemné restauraci a pro děti v sezóně bývá připravený skákací hrad. Pro vyznavače adrenalinové zábavy nabízí přilehlá půjčovna terénní koloběžky, na kterých lze vyzkoušet sjezd z mírného kopce do Mikulášovic.

Od rozhledny Tanečnice do Vilémova

Vrátit se můžeme po stejné cestě, ale tento výlet počítá s trasou, která nám nabídne více poznání, a tak z vrcholu po modré turistické značce zamíříme k železniční stanici  Mikulášovice - dolní nádraží, odkud dojdeme až do obce Vilémov, kde je k vidění kostel s hrobkou šlechtického rodu Salmů a nad údolím Vilémovského potoka zajímavý železniční most zahrnutý do seznamu technických památek.

Pro návrat z Vilémova do Mikulášovic použijeme vlak nebo autobus.

Zdroj: www.region-ceskesvycarsko.cz/aktivni-vyziti/turistika/na-tanecnici/ a www.region-ceskesvycarsko.cz/rozhledny-vyhlidky/rozhledna-tanecnice/

URL odkaz na článek

www.vylety-zabava.cz/tipy-na-vylet/ceskosaske-svycarsko/1682-tanecnice-luzicke-hory