Výlety s dětmi

Tematická stezka Dřevosochání

Výlety s dětmi

Tematická stezka Dřevosochání

Tematická stezka Dřevosochání
  • Trasa výletu: z Horní Rokytnice nad Jizerou od křižovatky Na Vrších po tematické stezce Dřevosochání do Františkova k Muzeu a galerii Starý kravín
  • Celková délka trasy: 3 km
  • Terén: téměř rovinatý
  • Vhodné pro kočárky: sportovní kočárky
  • Vhodné pro odrážedla a odstrkovadla: odrážedla

Popis

V Krkonoších, okolím Rokytnice nad Jizerou, prochází tematická stezka s příznačným názvem Dřevosochání. Je věnována stejnojmenné řezbářské akci konané ve Františkově vždy na přelomu června a července. Cesta, která je lemovaná dřevěnými skulpturami, nás zavede do františkovského Muzea a galerie Starý kravín. Jedná se o krátkou a fyzicky nenáročnou trasu, takže ji ocení nejen milovníci přírody a řemeslného umění, ale také rodiče s dětmi. Absolvovat ji můžeme i s našimi ratolestmi na sportovním (terénním) kočárku.

Z Horní Rokytnice kolem řezbářských děl do Františkova

Na křižovatce Na Vrších vykročíme po žluté turistické značce na příjemnou polní cestu obklopenou krásnou krajinou. V průběhu trasy uvidíme řadu vyřezávaných soch, které vznikly pod rukama zručných dřevořezbářů u příležitosti oblíbené akce a následně byly umístěny podél stezky. Děti se mohou těšit na vyřezávaná zvířátka, velkému zájmu se těší zejména medvídek a opička. Na stezce jsou instalované čtyři informační panely a odpočinkové lavičky, kde můžeme v klidu posedět, zatímco děti se seznámí se svými novými dřevěnými „kamarády“.

Muzeum a galerie Starý kravín ve Františkově

Poté, co po zhruba jednom kilometru dojdeme do Františkova, čeká nás ve zdejším muzeu malý návrat do časů našich předků. Prohlédnout si můžeme stylový interiér chalupy s dobovým vybavením, expozicí dobové hasičské a zemědělské techniky, řemeslných výrobků, oblečení, tiskovin a mnohého dalšího. V muzeu jsou k dostání turistické vizitky a upomínkové předměty. Výlet si lze prodloužit o návštěvu penzionu a hostince U Hásků, který je od muzea vzdálený jen necelého půl kilometru a nabízí vyhlášené krajové speciality.

Zdroj: www.region-krkonose.cz/aktivni-vyziti/turisticke-trasy-naucne-stezky/tematicka-stezka-drevosochani/

URL odkaz na článek

www.vylety-zabava.cz/tipy-na-vylet/krkonose/1680-tematicka-stezka-drevosochani-krkonose