Výlety s dětmi

Novohradské podzimní slavnosti Oldřicha I. z Rožmberka

Výlety s dětmi

Novohradské podzimní slavnosti Oldřicha I. z Rožmberka

Novohradské podzimní slavnosti Oldřicha I. z Rožmberka
  • Datum: 28.10.2023
  • Místo: Nové Hrady - hrad
  • Adresa: Nové Hrady, okres Čes.Budějovice, Česká republika

Popis

Každoročně na konci hlavní návštěvnické sezóny pořádá správa hradu Nové Hrady slavnosti, jež jsou věnovány některé významné osobnosti, která má souvislost s bohatými dějinami novohradského hradu, či na hradě přímo žila. Obojí platí pro Oldřicha I. z Rožmberka († 1390).  
Spolu se svými bratry koupil Novohradské panství roku 1359 od Landštějnů. Roku 1374 si Nové Hrady zvolil jako své rodové sídlo a  jako jediný z Rožmberků na hradě po dvě desítky let žil. Panství rozšiřoval koupí okolních statků a nemalou pozornost věnoval také hradu, jako svému rezidenčnímu sídlu. Budoval další paláce a posiloval obranný systém hradu. Na Nových Hradech vydal celou řadu listin a sepsal zde také svůj kšaft
.
Tuto významnou osobnost si připomeneme bohatým kulturním programem, který začne v 10.30 

a potrvá až do odpoledne. Vedle tradičního sokolníka nebudou ani letos návštěvníci ochuzeni o hraný příběh v němž se setkají jak se samotným Oldřichem, tak s jeho souputníky. Nebudou chybět ani šermířská vystoupení či hry pro děti.
Součástí vstupného na slavnosti je jedna libovolná prohlídková trasa zdarma. Vybrat si můžete z prohlídkových okruhů s průvodcem I. Hrad, II. Za časů pana správce anebo III. prohlídkový okruh bez průvodce Příkop.   

Oslavte státní svátek 28. října v Nových Hradech! 
Navštívit můžete nejenom Novohradské podzimní slavnosti Oldřicha I. z Rožmberka na hradě viz výše,
ale i slavnostní Svatohubertskou mši v kostele svatého Petra a Pavla od 11 hodin. 
Bramborování v Novohradské kovárně od 13 do 17 hodin, nebo mimořádné prohlídky Buquoyské hrobky od 10 do 14 hodin včetně.

URL odkaz na článek

www.vylety-zabava.cz/akce-pro-deti/jizni-cechy/ceske-budejovice/16608-podzimni-hradni-slavnosti-oldricha-i-z-rozmberka-15740