Výlety s dětmi

Devět skal - nejvyšší vrchol Žďárských vrchů

Výlety s dětmi

Devět skal - nejvyšší vrchol Žďárských vrchů

Devět skal - nejvyšší vrchol Žďárských vrchů
  • Trasa výletu: z parkoviště u silnice spojující Herálec a Kadov na vrchol Devět skal
  • Celková délka trasy: 4 km
  • Terén: mírně kopcovitý (na závěr kopcovitý)
  • Vhodné pro kočárky: sportovní kočárky do terénu (s výjimkou posledních 100 m)
  • Vhodné pro odrážedla a odstrkovadla: odrážedla (s výjimkou posledních 100 m)

Popis

Na nejvyšší bod Žďárských vrchů – Devět skal (836 m) je možné se dostat i fyzicky nenáročnou trasou vhodnou pro rodiny s dětmi. K výchozímu místu výletu přijedeme po silnici spojující obce Herálec a Kadov. Asi 4,5 kilometrů za Kadovem se nalézá po pravé straně velké parkoviště. Zde necháme auto a vedeni žlutou turistickou značkou se vydáme po asfaltové silničce. Zhruba po 500 metrech dorazíme na rozcestí "Pod Lisovskou skálou", kde navážeme na lesní cestu. Ke žluté turistické značce se připojí červená, která nás na rozcestí „Devět skal“ opustí. My pokračujeme dále na rozcestí „Devět skal - vyhl., odb.“ jen po žluté. Odtud nás ke skalám dovede modrá tvarová značka. S opatrností je možné vyšplhat až na vrchol s vyhlídkou.

Devět skal s nadmořskou výškou 836 metrů je nejvyšší vrchol Žďárských vrchů a druhý nejvyšší vrchol celé Českomoravské vrchoviny. Skalní komplex vznikl mrazovým zvětráváním ve čtvrtohorách a tvoří jej tři dlouhé hřebeny rulových skal s devíti většími a třemi menšími věžemi. Od roku 1976 přináleží Devíti skalám ochrana v kategorii přírodní památka.

Kam až s kočárkem

Trasu výletu lze absolvovat se sportovním kočárkem, krátký úsek (cca 100 metrů) pod rozcestím „Devět skal“ je horší – hrboly, kameny, kořeny, ale dá se jim vyhnout a tudy projet. S kočárkem se můžeme dostat až na rozcestí „Devět skal - vyhl., odb.“ nacházejícímu se pod samotnými skalisky. Během výstupu na vrchol s vyhlídkou se u kočárku vystřídáme.

URL odkaz na článek

www.vylety-zabava.cz/tipy-na-vylet/vysocina/1614-devet-skal-nejvyssi-vrchol-zdarskych-vrchu