Výlety s dětmi

Výstava Odkryté příběhy 20. století

Výlety s dětmi

Výstava Odkryté příběhy 20. století

Výstava Odkryté příběhy 20. století
  • Datum: od 20.8.2022 do 27.11.2022
  • Místo: Institut Paměti národa Olomouc
  • Adresa: Bezručovy sady - bývalý kryt civilní ochrany, Olomouc, Česká republika

Popis

Navštivte multimediální výstavu „Odkryté příběhy 20. století“ v neobvyklém prostředí bývalého krytu civilní ochrany. Ponuré a chladné zdi krytu jsou příznačným místem pro vyprávění příběhů 20. století z Olomouckého kraje. Návštěvníky čeká nevšední zážitek.

Návštěvníci si během exkurze bývalého protiatomového bunkru mohou prohlédnout výstavu, která je seznámí s dramatickými osudy pěti pamětníků války a komunismu z Olomouckého kraje. V centrální části je možné v ucelených sekvencích zhlédnout průřez toho nejzajímavějšího z celé sbírky Paměť národa. Výstavu doplňují velkoformátové projekce archivních fotografií obohacené originálním zvukovým designem.

Olomoucký Institut Paměti národa sídlí v bývalém krytu v Bezručových sadech, který vznikl v polovině 50. let 20. století jako velitelství štábu civilní obrany. Podzemní prostory zasahují do městských hradeb, kryt má dvě patra a je rozdělen na 39 místností. Bunkr čerpá vodu z vlastní studny. Samozřejmou součástí jsou dieselové agregáty sloužící jako záložní zdroj elektrické energie, dodnes zůstala zachována také protitlaková komora, původní vzduchotechnika a rezervoáry na pitnou vodu.

URL odkaz na článek

www.vylety-zabava.cz/akce-pro-deti/stredni-morava/olomouc/15386-vystava-odkryte-pribehy-20-stoleti-14587