Výlety s dětmi

Údolím Plakánek na hrad Kost

Výlety s dětmi

Údolím Plakánek na hrad Kost

Údolím Plakánek na hrad Kost
  • Trasa výletu: ze Střehomu údolím Plakánek na hrad Kost a zpět
  • Celková délka trasy: 6 km
  • Terén: rovinatý
  • Vhodné pro kočárky: sportovní do terénu
  • Vhodné pro odrážedla a odstrkovadla: odrážedla

Popis

K hradu Kost směřuje mnoho cest. Ta, kterou se vydáme my, patří mezi nejhezčí, prochází malebným údolím Plakánek. Vede zpevněnou cestou po rovině, a tudíž je vhodná pro kočárky do terénu nebo děti s odrážedly. Z větší části jdeme po naučné stezce Plakánek.

Trasa výletu

Zaparkujeme v obci Střehom u rybníka Komorník, vydáme se po modré turistické značce po východním břehu rybníka a dostaneme se na rozcestí Střehom, tam se k nám přidá žlutá turistická značka. Po pravici míjíme jeden z nejznámnějších mlýnů v Čechách - Střehomský mlýn, kde se natáčela pohádka S čerty nejsou žerty. Po necelém kilometru uvidíme studánku Roubenka. Na rozcestí Plakánek - údolí nás modrá značka opouští a zabočuje doprava do údolí Veseckého potoka. Dále pokračujeme rovně po žluté turistické značce. Zanedlouho jsme u Oborského rybníka obklopeného vysokými pískovcovými skalisky. Po užší cestě podél rybníka Obora a následně potoka Klenice míříme až k hradu Kost. Kráčíme širokým údolím po louce s pískovcovými skalními útvary. Ještě, než dorazíme k další studánce, tak se nám kousek před ní vpravo otevře krásný pohled na hrad Kost. U hradu se na asfaltové silničce dáme doprava.

V turistické sezóně se na hradě Kost konají akce a kostýmované prohlídky pro děti. V okolí najdeme bufety a restaurace s venkovním posezením. U zámeckého bufetu jsou pro děti k dispozici venkovní hry. V blízkosti hradu je možné se projít u Bílého a Černého rybníka. Hrad Kost je otevřen od dubna do října.

URL odkaz na článek

www.vylety-zabava.cz/tipy-na-vylet/cesky-raj/152-udolim-plakanek-na-hrad-kost