Výlety s dětmi

Dalejským a Prokopským údolím s návratem vlakem

Výlety s dětmi

Dalejským a Prokopským údolím s návratem vlakem

Dalejským a Prokopským údolím s návratem vlakem
  • Trasa výletu: z Prahy-Řeporyjí Dalejským a Prokopským údolím do pražských Hlubočep, návrat vlakem
  • Celková délka trasy: 8 km
  • Terén: rovinatý až mírně kopcovitý
  • Vhodné pro kočárky: sportovní kočárky do terénu
  • Vhodné pro odrážedla a odstrkovadla: odrážedla

Popis

Úvod, příjezd

V tomto pěším výletu se vydáme Dalejským a Prokopským údolím z pražské části Řeporyje do pražských Hlubočep. Výlet je dlouhý 8 km, většinu trasy jdeme naučnou stezkou Údolím Dalejského potoka souběžně s cyklotrasou A 12 (kromě krátkého úseku mezi bývalým Trunečkovým mlýnem a bývalou vápenkou). Stezka vede po asfaltových a zpevněných lesních cestách, lze ji za sucha projet i se sportovním kočárkem. Terén je rovinatý, občas mírně kopcovitý. Zpáteční cestu si zpestříme jízdou vlakem.

Popis výletu

Naučná stezka Údolím Dalejského potoka začíná na Řeporyjském náměstí a vedena zelenou turistickou značkou pokračuje ulicí Dalejská a následně Mládkova. Zanedlouho vstoupíme do lesíka a dojdeme k bývalému mlýnu. Na chvíli opouštíme zelenou značku a naučnou stezku, zabočíme doprava, překročíme lávku přes Dalejský potok a míříme k ruinám bývalé vápenky. Obejdeme je a za nimi na křižovatce odbočíme doprava a pokračujeme po naučné stezce a zelené turistické značce směrem k Černému lomu, kde se v minulosti těžil vápenec na výrobu vápna. Poté dorazíme do chatové oblasti Holyně. U železničního mostu za dřevěnou lávkou přes potok přejdeme kopec do PP Opatřilka – Červený lom. Od něj začneme pozvolna klesat do Prokopského údolí, tam následuje úsek po pohodlé asfaltové cestě.

Asi 400 metrů před historickým viaduktem v Hlubočepích se po levé straně v lesíku nalézá jezírko, které vzniklo zaplavením bývalého lomu a je oblíbeným útočištěm labutí. V Prokopském údolí narazíme na dvě dětská hřiště, sportoviště, u budovy občanského sdružení pro ochranu Prokopského a Dalejského údolí jsou dřevěné atrakce a výběh s domácími zvířaty.

Asfaltová cesta nás zavede až do Hlubočep (rozcestí Hlubočepy - žst.), kde končí naučná stezka Údolím Dalejského potoka. Odtud se držíme zelené turistické značky a ulicemi Hlubočep se dostaneme na vlakové nádraží Praha - Hlubočepy. Vlakem se vrátíme zpět do Řeporyjí.

URL odkaz na článek

www.vylety-zabava.cz/tipy-na-vylet/praha/1473-dalejskym-a-prokopskym-udolim-s-navratem-vlakem