Výlety s dětmi

Zřícenina hradu Rýzmberk s rozhlednou

Výlety s dětmi

Zřícenina hradu Rýzmberk s rozhlednou

Zřícenina hradu Rýzmberk s rozhlednou
  • Trasa výletu: z Podzámčí u Kdyně na zříceninu hradu Rýzmberk
  • Celková délka trasy: 1 km
  • Terén: mírně kopcovitý
  • Vhodné pro kočárky: ano
  • Vhodné pro odrážedla a odstrkovadla: ano

Popis

Turistickým cílem dnešního putování Korábskou vrchovinou v pohraniční oblasti jihozápadních Čech je zřícenina hradu Rýzmberk.

Výchozím bodem jsme zvolili parkoviště u vedlejší silnice spojující Podzámčí a Kdyni. Od parkoviště se vydáme ve směru k obci Podzámčí a ihned zabočíme doleva na asfaltovou cestu, k níž se připojí zelená turistická značka a místní červená značka. Obě značky nás doprovodí až ke vstupní bráně hradu Rýzmberk. Trasa se dá projet i s kočárkem. Na nádvoří hradu vede pár schodů, kam je nutné kočárek vynést. Z původního hradu z 13. století se dochovaly pozůstatky paláce, několika hospodářských budov a hradeb.

Vyhlídková věž pochází z 1. poloviny 19. století a na její ochoz je zapotřebí zdolat 84 schodů. I přes omezující výhledy způsobené vzrostlými stromy na severozápadě uvidíme nedaleké Domažlice. Na jihovýchodě spatříme šumavské pohoří s vrcholky Můstku, Pancíře, Jezerní hory a Ostrého, na jihu pak německý masiv Hoher Bogen s věžemi. Západu dominuje Čerchov, nejvyšší bod Českého lesa. Dále k severozápadu náš pohled pokračuje přes Český les s kopcem Zvon a zříceninou hradu Přimda.

Na bývalém třetím nádvoří stojí dřevěný domeček, jenž nabízí návštěvníkům možnost zakoupení občerstvení a suvenýrů. K odpočinku tu poslouží dřevěné lavice a altán. Pořádají se zde nejrůznější kulturní akce

 

URL odkaz na článek

www.vylety-zabava.cz/tipy-na-vylet/plzensko/13402-zricenina-hradu-ryzmberk-s-rozhlednou