Výlety s dětmi

Údolím Dyje z Hardeggu k pevnosti Kaja

Výlety s dětmi

Údolím Dyje z Hardeggu k pevnosti Kaja

Údolím Dyje z Hardeggu k pevnosti Kaja
  • Trasa výletu: autobusem mezi Merkersdorfem a Hardeggem, pěšky z Hardeggu po Einsiedlerweg a Landesrundwanderweg k pevnosti Kaja
  • Celková délka trasy: 10 km (při přepravě autobusem v jednom směru)
  • Terén: mírně kopcovitý
  • Vhodné pro kočárky: ne
  • Vhodné pro odrážedla a odstrkovadla: ne

Popis

Na rakouské straně údolí Dyje vede velice atraktivní stezka s několika vyhlídkami. Trasa je fyzicky náročnější, místy prochází členitějším terénem. Výlet si lze zpestřit návštěvou hradu Kaja ukrytého v lesích poblíž Merkersdorfu či návštěvou hradu Hardegg ve stejnojmenné obci. Mezi Merkersdorfem a Hardeggem je možné využít autobusového spojení, neboť trasa v jednom směru sčítá 10 km.

My jsme zvolili variantu, že jsme se autem dopravili do Merkersdorfu, odtud se autobusem přemístili do Hardeggu a pěšky se vraceli zpět k autu v Merkersdorfu. Je na každém, jaký výchozí bod si dle aktuálního jízdního řádu zvolí a zda se autobusem přesune hned či po absolvování pěší trasy. V druhém případě je nezbytné hlídat si čas, protože pokud bychom prošvihli zpáteční spoj, výlet by se nám protáhl o celých 10 km.

Hardegg => Poustevna

V Hardeggu vystoupíme na autobusové zastávce před hradem Hardegg (u turistického rozcestí Hardegger Rundwanderweg). Od parkoviště v Hardeggu (u mostu přes řeku pro pěší), který propojuje českou a německou stranu Podyjí, se vydáme po rakouském břehu po proudu řeky vedeni modrou značkou. Turistická stezka nese název "Einsiedlerweg", v překladu Poustevníkova cesta. Po asi půl kilometru začneme stoupat po hraně kaňonu a dojdeme na rozcestí. Odtud nás čeká téměř vrstevnicová cesta k první vyhlídce s podívanou na městečko Hardegg a jeho okolí. Poté následují další dvě skalní vyhlídky a klesáme do údolí v ohybu řeky. Nad námi se zde ve 12 metrech výšky vypíná ve skalní stěně „Einsiedlerfelsen“ ruina poustevny - „Einsiedlerhöhle“. Tady dle pověsti žil jako poustevník a činil pokání za svoje skutky jistý rytíř. Jeho příběh si přečteme na informační tabuli. Najdeme tu posezení a na louce dřevěné průlezky pro děti, které jsou součástí naučné stezky kočky divoké.

Poustevna => vyhlídka Überstieg

Od poustevny se vrátíme do míst, kde se modrá značka rozdvojuje, pokračujeme rovně po cestě, po níž jsme ještě nešli. Po necelém kilometru se na prvním rozcestí dáme doleva po modré souběžně s červenou značkou (NÖ Landesrundwanderweg). Po lesní cestě se zase přiblížíme k řece a těsně vedle ní členitým terénem doplněným můstky se dostaneme do úzké skalní šíje Überstieg. Tam se střetávají dva říční meandry. Krátká odbočka vede na skalní vyhlídku, jež poskytuje krásný pohled do říčního údolí a na zříceninu Nový Hrádek na české straně.

Vyhlídka Überstieg => pevnost Kaja

Od Überstiegu pokračujeme ještě něco přes kilometr při toku Dyje. Pak se od řeky stočíme doprava a oddalujeme se od ní. Údolím potoka Kajabach zvolna vystoupáme ke zřícenině hradu Kaja. To už se nalézáme kousek od Merkersdorfu.

URL odkaz na článek

www.vylety-zabava.cz/tipy-na-vylet/rakousko/12459-udolim-dyje-z-hardeggu-k-pevnosti-kaja