Výlety s dětmi

Z Krásné vyhlídky na Drábské světničky

Výlety s dětmi

Z Krásné vyhlídky na Drábské světničky

Z Krásné vyhlídky na Drábské světničky
  • Trasa výletu: z Krásné vyhlídky na Drábské světničky a zpět
  • Celková délka trasy: 3 km
  • Terén: rovinatý až mírně kopcovitý
  • Vhodné pro kočárky: sportovní do terénu (ke vstupu na skalní hrad)
  • Vhodné pro odrážedla a odstrkovadla: odrážedla (ke vstupu na skalní hrad)

Popis

Autem dojedeme k penzionu a restauraci Na Krásné vyhlídce. Restauraci najdeme na konci silnice vedoucí ze Zásadky, za obcí Mužský. Z terasy restaurace je pěkný pohled na Ještěd, vrch Kozákov a rybník Žabakor. Malé návštěvníky tu potěší dětské atrakce a minizoo.

Odtud se vydáme lesem po modré turistické značce ke zbytkům skalního hradu Drábské světničky, který je vzdálen 1,5 km. Cesta vede zčásti po rovině a střídá se mírné klesání a stoupání. Lze ji projít s kočárkem do terénu. Na rozcestí "Studený průchod", kde modrá turistická značka vede úzkým průchodem mezi skalami, s kočárkem zprava skály obejdeme a dorazíme tak k místu, kde je východ z průchodu. Posledních 50 metrů před vstupem na skalní hrad je nutné kvůli schodům kočárek přenést, pod hradem na rozcestí "Drábské světničky" se nalézá posezení s přístřeškem. Vstup do Drábských světniček není s kočárkem možný a případně se musíme v prohlídce vystřídat.

Pro děti může být tento rozsáhlý skalní útvar velmi zajímavý. Nahoru vystoupáme po schodech. Na skalních plošinách se nacházejí vyhlídky, z nichž je nížina podél řeky Jizery jako na dlani. Přístup na vyhlídky je po schůdkách a žebřících, některé vyhlídky jsou propojeny můstky. Podíváme se do zachovalých skalních místností, kterých by tu mělo být třicet. Tak schválně, kolik jich s dětmi napočítáme ? :-).

Výstup na skalní hrad vyžaduje zvýšenou opatrnost!

URL odkaz na článek

www.vylety-zabava.cz/tipy-na-vylet/cesky-raj/119-z-krasne-vyhlidky-na-drabske-svetnicky