Cyklovýlet z Bučovic přes Ždánický les na Slovácku

  • Trasa výletu: z Bučovic přes Ždánice do Kyjova, návrat vlakem
  • Celková délka cyklotrasy: 29 km (v jednom směru)
  • Terén: kopcovitý
  • Vhodné pro cyklovozíky: ano

Popis

Pokud jste vášniví cyklisté a k tomu milovníci dobrého moravského vína, přijměte i se svými polovičkami či přáteli pozvání na výjimečný cyklovýlet. Výlet zvládnou i méně trénovaní dospělí a trochu zkušené školní děti. Trasa povede převážně po cyklotrasách příjemným stínem Ždánického lesa, část pak po pěších turistických (avšak dobře sjízdných) stezkách.

Bučovice s renesančním zámkem a zahradou

Výlet začneme ve městě Bučovice. Pokud pocházíte například z Brna, využijte se svými koly služeb cyklobusů (www.idsjmk.cz/cyklo; autobusová linka č. 602), cesta trvá asi hodinu.

Bučovice jsou známy především renesančním zámkem a velmi pěknou zámeckou zahradou. Obojí je návrhem věhlasného architekta Jacopa Strady. Kdo je zvědavý, jak vypadá takový zámecký „zaječí" pokoj či Venušin sál, zúčastní se prohlídky. Pozoruhodné je taktéž arkádové nádvoří s 90 sloupy, které jsou bohatě vyzdobeny celkem 540 reliéfy zobrazujícími válečné motivy, erby, fantastická zvířata a bytosti, maskarony a hudební nástroje. Celkovou zámeckou vznešenou krásu o to více umocňuje osmimetrová Bakchova fontána.

Z Bučovic do Ždánického lesa

Po případné prohlídce zámku Bučovice se napojíme na cyklotrasu č. 5097 (od zámku směr vlakové nádraží, ul. Ždánská), šlápneme do pedálů a konečně vyrazíme do klidné náruče přírody. Cyklotrasa nás povede obcí Kloboučky a poté už příjemnou krajinou Ždánického lesa. Na rozcestí U Kříže se vydáme doprava po cyklotrase č. 473.

Namasírujeme svaly, čeká nás stoupání! Jakmile se dostaneme k rozcestí U Slepice, můžeme si oddechnout, právě jsme zdolali nejvyšší bod dnešního výletu! Víte, proč rozcestí nese takovýto příhodný název? Údajně si zde jednou pod stromem jistý Lichtenštejnský pán dopřával odpoledního šlofíka, v tom jej však probudila tetřeví slepice. Sotva se stačil ohlédnout, spatřil, jak se k němu řítí obrovský divočák. Nečekanou rychlostí vyšplhal na strom. Rozlícený divočák, byla to bachyně, pobíhal kolem stromu a rozrýval půdu. Lovci jí totiž před chvílí zastřelili mládě. Mladý Lichtenštejn setrval na stromě údajně několik hodin, než se divočák uklidnil a vzdálil se. Na počest toho, že mu tetřeví slepice zachránila život, pojmenoval toto místo „U Slepice". (Zdroj: www.politavi.cz).

Poté budeme pokračovat vlevo po žlutě značené turistické trase.

Ždánice

Ždánice jsou nevelké slovácké městečko, které nás však uvítá otevřenou náručí, vůní vína a překvapí spoustou zajímavostí, které jinde nenajdeme. Určitě si prohlédneme zámek, předzámčí s kašnou a zámecký park, v němž najdeme vchod do unikátního městského Vrbasova muzea. Nedaleko muzea se nalézají tři malé náhrobky. Před více než sto lety zde byli pochováni Piff, Stopsi a Brock. A že jsou to nezvyklá jména? Jakby ne, když se jednalo o psí miláčky jednoho ze zámeckých pánů! A tušíte, čím ještě jsou Ždánice známy? Svými křehoučkými sněhovými trubičkami! Ano, zrovna zde se vyrábí pravé Sychrovy trubičky, které se rozváží po celé naší zemi. Že se Vám sbíhají sliny? Je možné navštívit cukrárnu Symonie na Hrubé straně (jen pár metrů od náměstí) a doplnit kalorie. Pokud si však předně chcete dopřát skutečně „chlapský" oběd, nebudete litovat návštěvy restaurace Mušketýr či restaurace v hotelu Radlovec.

Kyjovskou vinařskou k Bukovanskému mlýnu a do Kyjova

A pak konečně vzhůru do sedel, ze Ždánického náměstí se napojíme na cyklotrasu č. 5096 (Kyjovská vinařská) a hurá vyrážíme do slováckých vinohradů, ty budeme míjet zejména mezi obcemi Lovčice a Nechvalín. I přes mírné stoupání si vychutnáme výhled do širokého okolí. Projíždíme místy, kde kdysi hospodařili naši předchůdci už v době Velké Moravy, o čemž vypovídají četné archeologické vykopávky (torza pohřebiště s hroby z doby laténské a slovanské, předměty z období Velkomoravské říše). Do dnešních dnů se také dochovaly pozůstatky tvrze s kruhovým jádrem, příkopem a valem. Míjíme obec Ostrovánky a následně přijíždíme do Bukovan. Máme již za sebou většinu dnešního výletu, proto si dáme krátký odpočinek na Bukovanském mlýně s nádhernou vyhlídkou do pohostinného slováckého kraje. Celý areál se také nese ve slováckém duchu. Pohodlně se usadíme a ochutnáme některou ze specialit místní kuchyně. A víte, co jsou to „patenty"? Že ne? Tož to se také musí okoštovat! Po občerstvení šlápneme do pedálů a pokračujeme dále po cyklotrase 412 (Kyjovská vinařská), která nás dovede do Kyjova.

Pro zpáteční cestu do Bučovic, případně Brna, lze využít přepravu vlakem.

Zdroj: pro tento výlet byly použity texty od Ing. Ellen Repíkové

Fotogalerie

Zámek Bučovice
Zámek Bučovice
Akce na zámku Bučovice
Akce na zámku Bučovice
Zastávka na cyklovýletě
Zastávka na cyklovýletě
Bukovanský mlýn
Bukovanský mlýn

Trasa výletu na mapě

Zobrazit mapu v plné velikosti

Na podrobné mapě je zobrazena trasa výletu a další tipy na výlet v okruhu 25 km.

GPX

Export GPX trasy

KML soubor

Vytisknout mapu s popisem výletu

Další tipy kam s dětmi v okolí

Zámek Bučovice s interaktivní expozicí a hranými prohlídkami

Zámek Bučovice s interaktivní expozicí a hranými prohlídkami
  • Trasa výletu: procházka zámeckou zahradou a jírovcovou alejí, prohlídka zámku
  • Celková délka trasy: parkování v blízkosti zámku, okruh zámeckou zahradou cca 1 km
  • Terén: rovinatý
  • Vhodné pro kočárky: ano (v zámecké zahradě a aleji)
  • Vhodné pro odrážedla a odstrkovadla: ano (v zámecké zahradě a aleji)

Po cyklostezce z Mutěnic k milotickému zámku

Po cyklostezce z Mutěnic k milotickému zámku
  • Trasa výletu: po cyklostezkách z Mutěnic přes Jarohněvice a Svatobořice-Mistřín do Milotic
  • Celková délka cyklotrasy: 29 km
  • Terén: rovinatý
  • Vhodné pro cyklovozíky: ano
  • Vhodné pro in-line brusle: ano

Výlet s dětmi za zvířátky a tajemstvím Ždánického lesa u Bučovic

Výlet s dětmi za zvířátky a tajemstvím Ždánického lesa u Bučovic
  • Trasa výletu: od Ekofarmy Jalový dvůr na hradiště Kepkov a k tvrzišti Konůvky
  • Celková délka trasy: 7 km
  • Terén: kopcovitý
  • Vhodné pro kočárky: ne
  • Vhodné pro odrážedla a odstrkovadla: ne

Ekofarma Jalový dvůr u Brna

Ekofarma Jalový dvůr u Brna
  • Druh zábavy: ekofarma se zvířaty, letní kino, dětské tábory u koní
  • Doporučený věk dětí: 1+
  • Adresa: Heršpice 102, Jalový Dvůr u Brna, Česká republika

Tábor u koní - ekofarma Jalový dvůr u Brna

Tábor u koní - ekofarma Jalový dvůr u Brna
  • Druh zábavy: ekofarma se zvířaty, letní kino, dětské tábory u koní
  • Doporučený věk dětí: 1+
  • Adresa: Heršpice 102, Jalový Dvůr u Brna, Česká republika

Výškový profil trasy

Nejnižší / nejvyšší bod: 190 m / 433 m

Průměrné stoupání / klesání: 4.5 % / 5.2 %

Mobilní aplikace

 

Víte, že mobilní aplikaci Výlety a zábava s dětmi u trasy výletu na mapě ukazuje i Vaši aktuální polohu? Díky tomu neustále víte, zda jdete či jedete správně. Dále je možno zapnout automatické centrování mapy (zapnutím symbolu terče). Po zapnutí se mapa neustále posouvá podle Vaší aktuální polohy, výhodné pro cyklisty!

 
screen8

Našli jste chybu?

Informace uvedené v článku jsou platné ke dni jeho vzniku. Přestože se snažíme články udržovat aktuální, často dochází k neohlášeným změnám u poskytovatelů služeb nebo ke změnám turistického značení. Uvítáme, když nám tyto změny nahlásíte, děkujeme.

---> nahlásit chybu v článku

Přidejte váš tip

Provozujete zařízení nebo poskytujete služby pro rodiny s dětmi? Pořádáte nějakou akci pro děti? Máte vlastní tip na výlet?

Využijte možnosti bezplatné prezentace na webu i mobilní aplikaci vylety-zabava.cz. Stačí se zaregistrovat a po přihlášení můžete vkládat vaše příspěvky.

Free Joomla! template by L.THEME