Na kole v okolí kolínské řepařské drážky

  • Trasa výletu: okruh z Kolína přes Písečný Mlýn, Býchory a Ovčáry
  • Celková délka cyklotrasy: 18 km
  • Terén: rovinatý, zčásti mírně kopcovitý
  • Vhodné pro cyklovozíky: ano (zčásti lesní cesta)

Popis

Kolín - Písečný Mlýn - Býchory

Naši cestu začneme na Karlově náměstí v Kolíně, odkud se vydáme přes starý most a Jiráskovo náměstí Tovární ulicí až na křižovatku s Třídvorskou, kde odbočíme na Tři Dvory. Po chvíli už můžeme využít pohodlnou cyklostezku podél rušné silnice, ale moc dlouho si ji neužijeme. Za čerpací stanicí totiž uhneme doleva a sledujeme zelenou turistickou značku. Té se držíme až do chvíle, než se k ní připojí žlutá značka. Ale pozor, zelená do té doby (dokud je značena sama bez žluté) vede místy vedle cesty lesem mezi stromy, a tak se nenechte zmást a pokračujte po té pohodlnější hlavní cestě, zelená na ni opět naváže. A až se přidá i žlutá, držte se už žlutého značení.

Na rozcestí Včelín se žlutá od zelené odpojí a pokračuje už sama. Na Výrovně se dostaneme k drážce. Je tam ohniště a posezení a místo přímo láká k rodinnému pikniku. Stále se držíme žluté a míříme podél trati k Písečnému Mlýnu. Odtud jedeme rovně po „hlavní“ cestě, která nás zavede až do Býchor, kde je konečná stanice drážky.

Býchory - Ovčáry - Kolín

V Býchorech odbočíme doleva a kolem kostela sv. Bartoloměje v dnešní podobě z poloviny 19. století obec opustíme a před námi se objeví nejnáročnější úsek celé trasy, a to stoupání na vrch Horka (248 m n.m.), pod nímž byl roku 1924 nalezen zlatý poklad ze střední doby bronzové. Před sjezdem do Ovčár se nám naskytne výhled z ptačí perspektivy na Kolín a blízké okolí.

V Ovčárech, kde v letech 1859 - 63 chodil do školy Jaroslav Vrchlický, pak uhneme doleva na Kolín, a navážeme tak na cyklotrasu 4348, která nás před kostelem sv. Jakuba Většího v pseudogotické podobě z počátku 20. století odkloní z hlavní silnice a postupně dovede polními cestami až k začátku kolínské řepařské drážky před nádraží Kolín – Sendražice. Odsud pak pokračujeme po cyklostezce podél Ovčárecké ulice až za podchod pod železniční tratí Kolín - Velký Osek, kde se dáme doleva. Poté se stočíme doprava směrem ke hřbitovu, kolem něhož projedeme dále na křižovatku s Okružní ulicí, tam zabočíme doprava a pokračujeme až na konec Okružní ulice k Borkům. Tady se můžeme vyfotit u pomníku Medvědům od Kolína z kresleného filmu Břetislava Pojara Potkali se u Kolína. Odtud jedeme přes lávku a následně Sokolskou a Pražskou ulicí zpět na Karlovo náměstí.

Řepařská drážka a naučná stezka

Výlet lze samozřejmě jet i opačným směrem či všelijak kombinovat s projížďkou vláčkem po drážce, který jezdí každý víkend a také o státním svátku, ale pozor, provoz drážky končí o víkendu 1. a 2. října, a to stylově „Řepánkovými slavnostmi“. Podél železnice je také nově zbudována naučná stezka s posezením a herními prvky.

Možností je mnoho a věřím, že si každý vybere podle libosti. Cyklotrasa kolem řepařské drážky měří 18 km, celkové převýšení trasy je 85 m.

Tip na výlet nám zaslala naše čtenářka Kateřina, děkujeme.

Fotogalerie

Na kole v okolí řepařské drážky
Na kole v okolí řepařské drážky
Na kole v okolí řepařské drážky
Na kole v okolí řepařské drážky
Na kole v okolí řepařské drážky
Na kole v okolí řepařské drážky
Na kole v okolí řepařské drážky
Na kole v okolí řepařské drážky

Oficiální stránky

Aktuální informace o otevírací době, vstupném a kontaktech jsou uvedeny na oficiálních stránkách:

www.kolinzije.cz

Kontakt

  • Telefon: +420 321 712 021
  • Email: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Trasa výletu na mapě

Zobrazit mapu v plné velikosti

Na podrobné mapě je zobrazena trasa výletu a další tipy na výlet v okruhu 25 km.

GPX

Export GPX trasy

KML soubor

Vytisknout mapu s popisem výletu

Další tipy kam s dětmi v okolí

Cyklovýlet Libickým a Veltrubským luhem u Kolína

Cyklovýlet Libickým a Veltrubským luhem u Kolína
  • Trasa výletu: z Velkého Oseka (přes Libický luh, Veltrubský luh, lesopark Borky) do Kolína a odtud zpět po cyklostezce přes Hradišťko a Veltruby. Možnost kombinace s jízdou vlakem z Kolína.
  • Celková délka cyklotrasy: 23 km
  • Terén: rovinatý
  • Vhodné pro cyklovozíky: pouze úsek Kolín - Velký Osek po cyklostezce

Rozhledna Vodárna Kolín

Rozhledna Vodárna Kolín
  • Trasa výletu: z centra Kolína na rozhlednu Vodárna
  • Celková délka trasy: 4 km (z centra města Kolín a zpět), parkovat lze přímo u rozhledny
  • Terén: mírně kopcovitý, na rozhledně schody
  • Vhodné pro kočárky: ano (přístupová cesta a částečně rozhledna)
  • Vhodné pro odrážedla a odstrkovadla: ano (přístupová cesta)

Regionální muzeum v Kolíně

Regionální muzeum v Kolíně
  • Druh zábavy: expozice s audiovizuálním programem, muzeum pravěku s dílničkou pro děti, krátkodobé výstavy, doprovodné programy
  • Doporučený věk dětí: 5+
  • Adresa: Karlovo náměstí 8, Kolín, Česká republika

Dětská hřiště v Kolíně

Dětská hřiště v Kolíně
  • Druh zábavy: veřejné dětské hřiště
  • Doporučený věk dětí: 1+
  • Adresa: Sokolská, Kolín, Česká republika

Objevte v Kolíně dračí portál!

Objevte v Kolíně dračí portál!
  • Druh zábavy: geolokační hra
  • Doporučený věk dětí: 3+
  • Adresa: Karlovo náměstí, Kolín, Česká republika

Výškový profil trasy

Nejnižší / nejvyšší bod: 194 m / 245 m

Průměrné stoupání / klesání: 1.7 % / 2.1 %

Mobilní aplikace

 

Víte, že mobilní aplikaci Výlety a zábava s dětmi u trasy výletu na mapě ukazuje i Vaši aktuální polohu? Díky tomu neustále víte, zda jdete či jedete správně. Dále je možno zapnout automatické centrování mapy (zapnutím symbolu terče). Po zapnutí se mapa neustále posouvá podle Vaší aktuální polohy, výhodné pro cyklisty!

 
screen8

Našli jste chybu?

Informace uvedené v článku jsou platné ke dni jeho vzniku. Přestože se snažíme články udržovat aktuální, často dochází k neohlášeným změnám u poskytovatelů služeb nebo ke změnám turistického značení. Uvítáme, když nám tyto změny nahlásíte, děkujeme.

---> nahlásit chybu v článku

Přidejte váš tip

Provozujete zařízení nebo poskytujete služby pro rodiny s dětmi? Pořádáte nějakou akci pro děti? Máte vlastní tip na výlet?

Využijte možnosti bezplatné prezentace na webu i mobilní aplikaci vylety-zabava.cz. Stačí se zaregistrovat a po přihlášení můžete vkládat vaše příspěvky.

Free Joomla! template by L.THEME