Jan Hus - Mučedník nebo zbytečná oběť?

  • Datum: 16.6.2019
  • Místo: S dětmi na zříceninu hradu Krakovec
  • Adresa: Krakovec 23, Krakovec, Česká republika

Popis

Jan Hus
Mučedník nebo zbytečná oběť?

 


Jan Potměšil - umělecký přednes
Petr Klíma - tenor
Václav Návrat - barokní housle
Přemysl Vacek - loutna, arciloutna

   Vážení přátelé, nabízíme vám zajímavý projekt o jedné z nejvýznamnějších osobností českých dějin.
   Jde o komponované pásmo o okolnostech upálení mistra Jana Husa s dobovými texty, faktografickými údaji, hudbou gotiky, ale také pozdější reformace.
   Jako mistr Jan Hus zde vystoupí velký český herec Jan Potměšil. Bude umělecky přednášet úryvky z Husových děl a textů z kostnického koncilu.
Postavu inkvizitora ztvární známý český zpěvák - tenorista Petr Klíma, člen Filharmonického sboru v Praze. Bude zpívat dobové písně a také barokní árie německé luteránské provenience.
   Na výkladu se budou podílet i oba instrumentalisté: barokní houslista Václav Návrat a loutnista Přemysl Vacek. Vysvětlí, jaký význam měl Husův odkaz pro vznik a šíření reformace v 15. století a na učení Martina Luthera bojujícího za očištění církve od hříchů mocných. (Martin Luther miloval hudbu a sám také komponoval). Hudebníci a zpěvák zde provedou ukázky z mystických skladeb německé i světové reformace od skladatelů jako jsou: T. Tallis, C. Goudimel, M. Praetorius, H. I. Schütz, H. L. Hassler, G. F. Händel, J. S. Bach. Některá tato hudba bude použita k výrazovému podkreslení citovaných textů.

   Naše dějově faktografická dramatizace odtajňuje nové skutečností ve světle moderního bádání o Janu Husovi. Náš projekt osvětluje Husovu osobnost z více úhlů, než bývá zvykem. Postava našeho národního mučedníka zde dostává lidské dimenze a tím nabývá na věrohodnosti. Zvlášť ostře vystupuje do popředí Hus jako účastník, vězeň i oběť kostnického koncilu. Právním otázkám, Husovu advokátovi Janu z Jesenice a posléze i samotnému procesu zde věnujeme prvořadou pozornost. Ovšem není na úkor jiných etap či oblastí Husova života a působení (například kazatelské činnosti v Betlémské kapli v Praze a působení na pražské Univerzitě.)
   Ale hlavním tématem je zde otázka svědomí palčivá v každé epoše.
   V závěru, po tragickém dialogu s mučedníkem a jeho inkvizitora, bude ztvárněna symbolickými prostředky scéna Husova upálení. Jako stopa nekonečné bolesti vedoucí do nebeského světla…

   Program je obzvláště vhodný pro mládež: žáky druhého stupně základních škol a studenty středních škol. Ale i vyspělí posluchači při večerních představeních zde naleznou mnohé inspirativní poučení.
   Přejeme vám významný umělecký zážitek.

Jan Hus - Mučedník nebo zbytečná oběť?

Otevírací doba

16:00 - 17:30

Oficiální stránky

www.hrad-krakovec.cz/cs

Další tipy kam s dětmi v okolí

S dětmi na zříceninu hradu Krakovec

S dětmi na zříceninu hradu Krakovec
  • Trasa výletu: prohlídka zříceniny hradu Krakovec
  • Celková délka trasy: 1 km
  • Terén: rovinatý
  • Vhodné pro kočárky: ano (pouze na nádvoří zříceniny)
  • Vhodné pro odrážedla a odstrkovadla: ano (pouze na nádvoří zříceniny)

Muzeum veteránů v Pavlíkově

Muzeum veteránů v Pavlíkově
  • Druh zábavy: muzeum historických motocyklů, kočárků, panenek a hraček
  • Doporučený věk dětí: 3+
  • Adresa: Pavlíkov 87, Pavlíkov u Rakovníka, Česká republika

Zřícenina hradu Krašov s úchvatným výhledem do údolí řeky Berounky

Zřícenina hradu Krašov s úchvatným výhledem do údolí řeky Berounky
  • Trasa výletu: z osady Rohy u obce Bohy ke zřícenině hradu Krašov
  • Celková délka trasy: 4 km
  • Terén: rovinatý až mírně kopcovitý
  • Vhodné pro kočárky: sportovní do terénu
  • Vhodné pro odrážedla a odstrkovadla: odrážedla

Našli jste chybu?

Informace uvedené v článku jsou platné ke dni jeho vzniku. Přestože se snažíme články udržovat aktuální, často dochází k neohlášeným změnám u poskytovatelů služeb nebo ke změnám turistického značení. Uvítáme, když nám tyto změny nahlásíte, děkujeme.

---> nahlásit chybu v článku

Přidejte váš tip

Provozujete zařízení nebo poskytujete služby pro rodiny s dětmi? Pořádáte nějakou akci pro děti? Máte vlastní tip na výlet?

Využijte možnosti bezplatné prezentace na webu i mobilní aplikaci vylety-zabava.cz. Stačí se zaregistrovat a po přihlášení můžete vkládat vaše příspěvky.

Free Joomla! template by L.THEME