3 rozhledny, které si zamilujete

Už vás obyčejné výlety po zemi nudí? Začněte objevovat české rozhledny. V ČR jich najdete opravdu nespočet. Od obyčejných až po ty opravdu zajímavé. My jsme pro vás našli 3 stavby, které mají zajímavou historii nebo vzhled.

Zaklesnuté sedmičky, to je Salaš

Pokud navštívíte Zlínský kraj, měli byste si naplánovat výlet na rozhlednu Salaš. Rozhledna je vysoká 21 metrů a její vzhled je mimořádně působivý. Tvar budovy se skládá ze dvou různě velkých sedmiček. Povrch je obložen modřínovým dřevem.

Na vrcholu každé ze sedmiček se nachází plošiny ve výšce 15 a 20 metrů, ze kterých lze obdivovat krásu z různých úhlů pohledu. Díky svému neobvyklému designu dokonce získala druhé místo v soutěži, kterou v roce 2015 uspořádal Klub přátel rozhleden.

Nápad na výstavbu nepatřil obci ani městu, ale soukromému investorovi, který chtěl zpříjemnit kopec nad obcí Salas. Jeho návrh se musel lehce upravit - protáhnout do výšky, odstranit střechu a vyměnit zábradlí ze skla za ocel.

Plánujete delší dovolenou? Rádi byste se tu zdrželi? V tom případě si pronajměte chatu nebo chalupu ve Zlínském kraji. V tomto kraji na vás čeká nespočet úžasných výletních míst, restaurací a rekreačních center.

Co skrývá Velká Deštná v Orlických horách?

Na vrcholu Velké Deštné stály dvě rozhledny, jen ne nikdy naráz. Původní věž byla v roce 2003 přestavěna a o sedm let později zbourána. V roce 2019 již byla postavena zcela nová stavba z ocelové konstrukce a dřevěným obkladem z modřínu.

Z 19 metrů vysoké věže je úchvatný výhled na Bistrici, Kralický Sněžník, Ještěd a Krkonoše. Neměli byste si ji nechat ujít, protože je velmi vzácná.

Po cestě potkáte malou chatu horské služby. O víkendech si tu můžete dát drobné občerstvení a v ostatních dnech zde najdete úkryt před větrem, sněhem, deštěm a únavou.

Milada jako dárek pro maminku

Milada, 30 m vysoká soukromá věž, byla postavena v roce 2017 bez jakékoliv dotace. Stojí přímo nad Orlickou přehradou ve výšce 487 metrů nad mořem.        

Ze dvou kruhových plošin je jedinečný výhled na Orlickou přehradu, rozhledny Besedná a Veselý vrch, Makovou a Krásnou horu či Kamýk. Za pěkného počasí je možné vidět Šumavu a Boubín.                                            

Proč zrovna jméno Milada? Patřilo mamince Radomila Kessla, který stavbu navrhl a na své náklady postavil.

K rozhledně se dostanete z obce Přední Vhlum.

01 tri rozhledny

02 tri rozhledny

Našli jste chybu?

Informace uvedené v článku jsou platné ke dni jeho vzniku. Přestože se snažíme články udržovat aktuální, často dochází k neohlášeným změnám u poskytovatelů služeb nebo ke změnám turistického značení. Uvítáme, když nám tyto změny nahlásíte, děkujeme.

---> nahlásit chybu v článku

Přidejte váš tip

Provozujete zařízení nebo poskytujete služby pro rodiny s dětmi? Pořádáte nějakou akci pro děti? Máte vlastní tip na výlet?

Využijte možnosti bezplatné prezentace na webu i mobilní aplikaci vylety-zabava.cz. Stačí se zaregistrovat a po přihlášení můžete vkládat vaše příspěvky.

Free Joomla! template by L.THEME