Dalejským a Prokopským údolím s návratem vlakem

  • Trasa výletu: z Prahy-Řeporyjí Dalejským a Prokopským údolím do pražských Hlubočep, návrat vlakem
  • Celková délka trasy: 8 km
  • Terén: rovinatý až mírně kopcovitý
  • Vhodné pro kočárky: sportovní kočárky do terénu
  • Vhodné pro odrážedla a odstrkovadla: odrážedla

Popis

Úvod, příjezd

V tomto pěším výletu se vydáme Dalejským a Prokopským údolím z pražské části Řeporyje do pražských Hlubočep. Výlet je dlouhý 8 km, většinu trasy jdeme naučnou stezkou Údolím Dalejského potoka souběžně s cyklotrasou A 12 (kromě krátkého úseku mezi bývalým Trunečkovým mlýnem a bývalou vápenkou). Stezka vede po asfaltových a zpevněných lesních cestách, lze ji za sucha projet i se sportovním kočárkem. Terén je rovinatý, občas mírně kopcovitý. Zpáteční cestu si zpestříme jízdou vlakem.

Popis výletu

Naučná stezka Údolím Dalejského potoka začíná na Řeporyjském náměstí a vedena zelenou turistickou značkou pokračuje ulicí Dalejská a následně Mládkova. Zanedlouho vstoupíme do lesíka a dojdeme k bývalému mlýnu. Na chvíli opouštíme zelenou značku a naučnou stezku, zabočíme doprava, překročíme lávku přes Dalejský potok a míříme k ruinám bývalé vápenky. Obejdeme je a za nimi na křižovatce odbočíme doprava a pokračujeme po naučné stezce a zelené turistické značce směrem k Černému lomu, kde se v minulosti těžil vápenec na výrobu vápna. Poté dorazíme do chatové oblasti Holyně. U železničního mostu za dřevěnou lávkou přes potok přejdeme kopec do PP Opatřilka – Červený lom. Od něj začneme pozvolna klesat do Prokopského údolí, tam následuje úsek po pohodlé asfaltové cestě.

Asi 400 metrů před historickým viaduktem v Hlubočepích se po levé straně v lesíku nalézá jezírko, které vzniklo zaplavením bývalého lomu a je oblíbeným útočištěm labutí. V Prokopském údolí narazíme na dvě dětská hřiště, sportoviště, u budovy občanského sdružení pro ochranu Prokopského a Dalejského údolí jsou dřevěné atrakce a výběh s domácími zvířaty.

Asfaltová cesta nás zavede až do Hlubočep (rozcestí Hlubočepy - žst.), kde končí naučná stezka Údolím Dalejského potoka. Odtud se držíme zelené turistické značky a ulicemi Hlubočep se dostaneme na vlakové nádraží Praha - Hlubočepy. Vlakem se vrátíme zpět do Řeporyjí.

Zajímavosti

Dalejské a Prokopské údolí

Dalejské a Prokopské údolí tvoří severovýchodní výběžek Českého krasu, který zasahuje na území Prahy. Jedná se o hluboká údolí při toku Dalejského a Prokopského potoka. Oblast je pokryta vápencovými horninami. Prochází tudy několik turistických tras a dvě naučné stezky (NS Údolím Dalejského potoka a NS Prokopské údolí – Butovice). Nacházejí se tu významná chráněná území.

Prokopské údolí bylo osídleno před cca 30 000 lety. Tehdejší lesy s příchodem zemědělců před asi 5 000 lety ze značné míry vystřídaly pastviny a pole. Jedinou zachovalou lesní plochou je Dalejský háj s původními duby a habry. Od 20. století se lesy přirozeně rozrůstají a též jsou prováděny nové výsadby. Z lesních porostů v Dalejském a Prokopském údolí převládá dub zimní a letní, na naše území dovezené stromy – trnovník akát a borovice černá. Dovezené stromy nejsou pro nynější přírodní rezervaci vhodné a jsou postupně nahrazovány tuzemskými dřevinami jako například duby a habry.

V minulosti se v okolí potoků zakládaly mlýny a vznikaly lomy na těžbu vápence.

Černý lom

Stěnový Černý lom (původní název Kamčatka) byl pojmenován v roce 1923 sběratelem Františkem Hanušem (1860 – 1937) podle tmavých silurických vápenců. V nadloží černých vápenců se těžily světlé vysokoprocentní vápence pro výrobu vápna. Těžba byla ukončena v roce 1919. V části Černého lomu byly nalezeny zkameněliny lilijic (příbuzné s ježovkami a hvězdicemi), lobolitů (velké a duté koule - zajišťovaly upevnění stonku a kalichu lilijice) a ramenonožců (mořští bezobratlí živočiši podobní mlžům).

Pozn.: Silur - prvohorní útvar

Přírodní památka Opatřilka – Červený lom

Tato přírodní památka svoje jméno získala podle nedaleké usedlosti Opatřilka. Na území se do 40. let 20. století těžil vápenec.

Nalézají se zde živočichové a rostliny typické pro teplomilné skalní stepi, štěrbiny a pastviny. Mezi teplomilné rostlinstvo vyskytující se v této oblasti patří kozinec dánský, koniklec luční český, bělozářka liliovitá, sesel sivý, kostřava sivá, hlaváč bledožlutý a další. V zastoupení fauny například uvedeme slepýše křehkého, ještěrku obecnou a zelenou, brouky – střevlíkovité, mandelinkovité a dřepčíky; střízlíka obecného, pěnici slavíkovou nebo norníka rudého.

Skály byly významnými nalezišti zkamenělin.

Fotogalerie

Placatá skála, Řeporyje
Placatá skála, Řeporyje
Dalejské údolí
Dalejské údolí
Dalejské údolí
Dalejské údolí
Černý lom, Dalejské údolí
Černý lom, Dalejské údolí
Černý lom, Dalejské údolí
Černý lom, Dalejské údolí
Dalejský potok, Dalejské údolí
Dalejský potok, Dalejské údolí
Obec Holyně, Dalejské údolí
Obec Holyně, Dalejské údolí
PP Opatřilka - Červený lom, Dalejské údolí
PP Opatřilka - Červený lom, Dalejské údolí
PP Opatřilka - Červený lom, Dalejské údolí
PP Opatřilka - Červený lom, Dalejské údolí
PP Opařilka - Červený lom, Dalejské údolí
PP Opařilka - Červený lom, Dalejské údolí
Dalejské údolí
Dalejské údolí
Prokopské údolí
Prokopské údolí
Prokopské údolí
Prokopské údolí
Jezírko, Prokopské údolí
Jezírko, Prokopské údolí

Trasa výletu na mapě

Zobrazit mapu v plné velikosti

Na podrobné mapě je zobrazena trasa výletu a další tipy na výlet v okruhu 25 km.

GPX

Export GPX trasy

KML soubor

Vytisknout mapu s popisem výletu

Další tipy kam s dětmi v okolí

Procházka Prokopským údolím

Procházka Prokopským údolím
  • Trasa výletu: Prokopským údolím z Hlubočep do prostoru bývalého koupaliště u Klukovic
  • Celková délka trasy: 5 km
  • Terén: rovinatý
  • Vhodné pro kočárky: sportovní do terénu, golfky
  • Vhodné pro odrážedla a odstrkovadla: ano

Dream Team Praha - Řeporyje

Dream Team Praha - Řeporyje
  • Druh zábavy: hipoterapie
  • Doporučený věk dětí: 2+
  • Adresa: Řeporyjské náměstí, Řeporyje, Česká republika

Butky Park

Butky Park
  • Druh zábavy: multifunkční park - dětské a sportovní hřiště, in-line dráha, grilovací zóna, koncertní zóna
  • Doporučený věk dětí: 1+
  • Adresa: Radlická 117, Praha 5, Česká republika

Dětský salón Funny Sassy - kadeřnictví, manikúra, pedikúra, oslavy

Dětský salón Funny Sassy - kadeřnictví, manikúra, pedikúra, oslavy
  • Druh zábavy: kadeřnictví, manikúra, pedikúra a oslavy pro děti
  • Doporučený věk dětí: 1+
  • Adresa: Radlická 520, Praha 5, Česká republika

Superland - obrovský zábavní park pro celou rodinu

Superland - obrovský zábavní park pro celou rodinu
  • Druh zábavy: zábavní park s vlastní restaurací a cukrárnou, narozeninové oslavy na míru
  • Doporučený věk dětí: 1+
  • Adresa: OC Galerie Butovice, přízemí - Radlická 520/117, Praha 5, Česká republika

Výškový profil trasy

Nejnižší / nejvyšší bod: 215 m / 308 m

Průměrné stoupání / klesání: 5.4 % / 5.7 %

Mobilní aplikace

 

Víte, že mobilní aplikaci Výlety a zábava s dětmi u trasy výletu na mapě ukazuje i Vaši aktuální polohu? Díky tomu neustále víte, zda jdete či jedete správně. Dále je možno zapnout automatické centrování mapy (zapnutím symbolu terče). Po zapnutí se mapa neustále posouvá podle Vaší aktuální polohy, výhodné pro cyklisty!

 
screen8

Našli jste chybu?

Informace uvedené v článku jsou platné ke dni jeho vzniku. Přestože se snažíme články udržovat aktuální, často dochází k neohlášeným změnám u poskytovatelů služeb nebo ke změnám turistického značení. Uvítáme, když nám tyto změny nahlásíte, děkujeme.

---> nahlásit chybu v článku

Přidejte váš tip

Provozujete zařízení nebo poskytujete služby pro rodiny s dětmi? Pořádáte nějakou akci pro děti? Máte vlastní tip na výlet?

Využijte možnosti bezplatné prezentace na webu i mobilní aplikaci vylety-zabava.cz. Stačí se zaregistrovat a po přihlášení můžete vkládat vaše příspěvky.

Free Joomla! template by L.THEME