Regionální muzeum v Kolíně

  • Druh zábavy: expozice s audiovizuálním programem, muzeum pravěku s dílničkou pro děti, krátkodobé výstavy, doprovodné programy
  • Doporučený věk dětí: 5+
  • Adresa: Karlovo náměstí 8, Kolín, Česká republika

Popis

Regionální muzeum v Kolíně je kulturní institucí s více než stoletou tradicí, která shromažďuje, uchovává a vystavuje početný fond sbírkových předmětů z oblasti archeologie, historie, dějin umění, národopisu a přírodních věd. Muzejní expozice se nacházejí ve třech historicky cenných objektech v areálu chrámu sv. Bartoloměje v Brandlově ulici. V muzeu se každoročně koná také řada tématicky zaměřených krátkodobých výstav, přednášek a dalších doprovodných programů.

Veigertovský dům

Muzeum se nachází v rozlehlém měšťanském domě na hlavním kolínském náměstí, který byl založen ve druhé polovině 13. století. Dostupné expozice jsou: 

Dějiny Veigertovského domu - Expozice umístěná v gotických sklepeních seznamuje s historickým a stavebním vývojem domu od 13. do 21. století. Vystaveny jsou početné archeologické nálezy, objevené v rámci výzkumu v letech 2014 - 2015. Jednou z dominant expozice je model, který přibližuje podobu domu na počátku 19. století.

Dějiny Kolína Od středověku do poloviny 19. století - První část stálé historické expozice přibližuje dějiny královského města Kolína od jeho založení v polovině 13. století do poloviny 19. století. Vystaven je početný soubor památek z muzejních sbírek, které mají přímý vztah ke kolínským dějinám. Z nich můžeme jmenovat například součásti vybavení měšťanských domácností, pozoruhodné předměty připomínající místní sbor ostrostřelců a velkou část rozsáhlé sbírky kolínských cechovních památek. 

Bitva u Kolína - 18. června 1757 se u Kolína odehrála bitva, ve které císařsko-královská armáda se saskými spojenci poprvé porazila armádu pruského krále Friedricha II. a ve svých důsledcích byla udržena územní integrita Českého království. Marie Terezie v dopisu vítězi u Kolína, polnímu maršálovi Leopoldu Daunovi, její význam zhodnotila jednoznačně: „Monarchie je Vám zavázána za svoji záchranu, stejně jako já za své bytí...“ 

Červinkovský dům

V budově Červinkovského domu se nachází stálá expozice "Měšťanský dům", jejíž základní část přibližuje formou instalovaných interiérů hlavní trendy v bydlení a stylu života měšťanských vrstev 19. století. Muzeum zde představuje umělecky cenný a vzhledově atraktivní soubor obrazů, nábytku, skla, keramiky a dalších uměleckořemeslných výrobků. Expozice je doplněna audiovizuálním programem.

Další část expozice s názvem "Královské město Kolín ve středověku" je instalována ve sklepních prostorách domu s unikátními raně gotickými architektonickými detaily. Zajímavý je také rekonstrukční model středověké podoby Kolína na počátku 15. století.

Třetí část expozice přibližuje téma "Hygiena a péče o tělo v průběhu staletí". Vedle hygienických potřeb, zejména z 19. století, nechybějí ani doprovodné texty, které dokumentují historický vývoj záchodů, toaletního papíru, mýdla a další zajímavosti.

Dvořákovo muzeum pravěku

Dvořákovo muzeum pravěku slouží k instalaci dlouhodobých výstav s archeologickou tématikou.

Momentálně se v něm nachází výstava o pravěkém šperku Ozdoby dávné doby. Výstava je doplněna hrou a dílničkou pro děti.

Fotogalerie

Regionální muzeum v Kolíně
Regionální muzeum v Kolíně
Regionální muzeum v Kolíně
Regionální muzeum v Kolíně
Regionální muzeum v Kolíně
Regionální muzeum v Kolíně
Regionální muzeum v Kolíně
Regionální muzeum v Kolíně

Oficiální stránky

Aktuální informace o otevírací době, vstupném a kontaktech jsou uvedeny na oficiálních stránkách:

www.muzeumkolin.cz

Mapa

Zobrazit mapu v plné velikosti

Na podrobné mapě jsou další tipy na výlet v okruhu 25 km

KML soubor

Vytisknout mapu s popisem

Další tipy kam s dětmi v okolí

Rozhledna Vodárna Kolín

Rozhledna Vodárna Kolín
  • Trasa výletu: z centra Kolína na rozhlednu Vodárna
  • Celková délka trasy: 4 km (z centra města Kolín a zpět), parkovat lze přímo u rozhledny
  • Terén: mírně kopcovitý, na rozhledně schody
  • Vhodné pro kočárky: ano (přístupová cesta a částečně rozhledna)
  • Vhodné pro odrážedla a odstrkovadla: ano (přístupová cesta)

Na kole v okolí kolínské řepařské drážky

Na kole v okolí kolínské řepařské drážky
  • Trasa výletu: okruh z Kolína přes Písečný Mlýn, Býchory a Ovčáry
  • Celková délka cyklotrasy: 18 km
  • Terén: rovinatý, zčásti mírně kopcovitý
  • Vhodné pro cyklovozíky: ano (zčásti lesní cesta)

Cyklovýlet Libickým a Veltrubským luhem u Kolína

Cyklovýlet Libickým a Veltrubským luhem u Kolína
  • Trasa výletu: z Velkého Oseka (přes Libický luh, Veltrubský luh, lesopark Borky) do Kolína a odtud zpět po cyklostezce přes Hradišťko a Veltruby. Možnost kombinace s jízdou vlakem z Kolína.
  • Celková délka cyklotrasy: 23 km
  • Terén: rovinatý
  • Vhodné pro cyklovozíky: pouze úsek Kolín - Velký Osek po cyklostezce

Dětské centrum a kavárna Ela v Kolíně

Dětské centrum a kavárna Ela v Kolíně
  • Druh zábavy: interiérové hřiště s kavárnou, možnost uspořádání narozeninových oslav a dětských párty
  • Doporučený věk dětí: 1+
  • Adresa: Legerova 68, Kolín, Česká republika

Dětská hřiště v Kolíně

Dětská hřiště v Kolíně
  • Druh zábavy: veřejné dětské hřiště
  • Doporučený věk dětí: 1+
  • Adresa: Sokolská, Kolín, Česká republika

Našli jste chybu?

Informace uvedené v článku jsou platné ke dni jeho vzniku. Přestože se snažíme články udržovat aktuální, často dochází k neohlášeným změnám u poskytovatelů služeb nebo ke změnám turistického značení. Uvítáme, když nám tyto změny nahlásíte, děkujeme.

---> nahlásit chybu v článku

Přidejte váš tip

Provozujete zařízení nebo poskytujete služby pro rodiny s dětmi? Pořádáte nějakou akci pro děti? Máte vlastní tip na výlet?

Využijte možnosti bezplatné prezentace na webu i mobilní aplikaci vylety-zabava.cz. Stačí se zaregistrovat a po přihlášení můžete vkládat vaše příspěvky.

Free Joomla! template by L.THEME