Výlety s dětmi

Volnočasový areál ve Svitavách - sportovní stadion, park a les

Výlety s dětmi

Volnočasový areál ve Svitavách - sportovní stadion, park a les

Volnočasový areál ve Svitavách - sportovní stadion, park a les
  • Trasa výletu: od sportovního stadionu ve Svitavách přes park Patriotů a po naučné stezce Vodárenský les
  • Celková délka trasy: 4 km
  • Terén: rovinatý
  • Vhodné pro kočárky: ano (ve Vodárenském lese spíše terénní)
  • Vhodné pro odrážedla a odstrkovadla: odrážedla

Popis

Zelený prstenec - tak se ve Svitavách říká prostoru od zdejšího sportovního stadionu přes park Patriotů až po přírodní areál Vodárenský les. A je to areál určený všem: nejenom sportovcům, ale i pěším, rodičům s kočárky, cyklistům, pejskařům, dětem, párům i seniorům. Každý si tady může najít to své.

Pojďme popořádku. Svitavský stadion není „obyčejným“ stadionem, je řešen originálním způsobem. Potkávají se tu nejrůznější sporty s hřišti pro menší i větší děti (ty budou nadšeny zejména z lanovky) či cvičebními stroji pro seniory. Lze navštívit též restauraci, věnovat se volnočasovým aktivitám, najdeme plochy pro aktivní i pasivní odpočinek a dokonce i moderní umění. Z jedné strany ke stadionu přiléhá veliké parkoviště se stáním pro obytné přívěsy a karavany.

Modelovaný terén, dřeviny, řady stromů, to je park Patriotů. Lidé sem chodí na procházku, projet se na kolech, in-linech, koloběžkách, děti obhlížejí a zkoušejí dřevěné prvky, které cestou nacházejí. Už jste poseděli na dřevěném kolíčku? Asi není potřeba zdůrazňovat, že to je oblíbená trasa pro běhající i majitele čtyřnohých mazlíčků. A je zde poměrně unikátní záležitost: griloviště – můžeme si půjčit veškeré vybavení a ugrilovat si tu buřtík. Nejvýše položený bod ve městě, kopec Patriotů, je vysoký 453 metrů. Skutečnost, jak je areál parku Patriotů oblíbený, zcela jistě naplňuje hlavní myšlenky zakladatelů parku: pocit sounáležitosti s rodištěm a empatie k domovině. Bez zajímavosti rozhodně není, že každý občan má možnost vysadit zde svůj vlastní strom nebo keř.

A do třetice: Vodárenský les, výjimečná lokalita s Ostrým potokem, lesním porostem, dřevinami, množstvím druhů květin, keřů, travin i řadou druhů zvířat, pro které je les přirozeným domovem. Pohodlný pohyb umožňují dřevěné chodníčky, cesty i můstky chránící pěší před bažinatým podmáčeným povrchem. Naučná stezka vedoucí srdcem Vodárenského lesa seznámí zájemce prostřednictvím informativních tabulí s životem zdejších živočichů i místní florou. Nechybějí herní prvky pro děti, vyvýšená rozhledna, zajímavé informace o životodárné tekutině - vodě. Ve Vodárenském lese zapomeneme, že jsme vlastně ve městě.

URL odkaz na článek

www.vylety-zabava.cz/tipy-na-vylet/svitavsko-litomyslsko/9228-stadion-park-a-les-tvori-unikatni-areal