Výlety s dětmi

S kočárkem od Masarykovy chaty na Šerlichu k Šerlišskému Mlýnu

Výlety s dětmi

S kočárkem od Masarykovy chaty na Šerlichu k Šerlišskému Mlýnu

S kočárkem od Masarykovy chaty na Šerlichu k Šerlišskému Mlýnu
  • Trasa výletu: autobusem z Deštného v Orlických horách k Masarykově chatě na Šerlichu, odtud pěšky přes Bukačku, Polomské sedlo, Šerlišský Mlýn do Deštného
  • Celková délka trasy: 12 km
  • Terén: mírně až středně kopcovitý (převážně sestup z kopce)
  • Vhodné pro kočárky: sportovní do terénu
  • Vhodné pro odrážedla a odstrkovadla: odrážedla

Popis

Přinášíme tip na pěší výlet po hřebeni Orlických hor, při kterém se budeme kochat krásnými panoramatickými výhledy a lze jej projít bez problémů i s terénním kočárkem. Výlet není náročný, jen občas se vyskytne kratší stoupání. Od Polomského sedla k Šerlišskému Mlýnu a následně do Deštného v Orlických horách si užijeme sestup z kopce. Abychom se nemuseli vracet zpět po stejné trase na parkoviště, využijeme autobusového spojení z Deštného v Orlických horách.

Na vrch Šerlich

Dopravíme se do obce Deštné v Orlických horách, odkud nás autobus vyveze do Šerlišského sedla (viz autobusové spojení na Šerlich). Od autobusové zastávky se napojíme na žlutou turistickou značku a vyšlápneme asi 500 metrů na vrch Šerlich (1.019 m), na němž stojí Masarykova chata. Nachází se tu hraniční přechod ČR – Polsko. Z Šerlichu se nám otevírají nádherné výhledy na české Orlické hory s vrcholy Malá Deštná (1.090 m), Velká Deštná (1.115 m) a Góry Bystrzyckie na polské straně.

Z Šerlichu na rozcestí Bukačka a Polomské sedlo

Poté, co se rozhlédneme, vydáme se podél hranice po červené značce pěšinkou a po chvíli lesní cestou. Jedná se o naučnou stezku Okolím Deštného, která začíná v Deštném v Orlických horách. Po pravé ruce spatříme lyžařské středisko Zieleniec na polské straně Orlických hor. Odtud jsou vidět vzdálené Góry Bystrzyckie. Dojdeme na rozcestí Bukačka - přír. rezervace a pokračujeme stále po červené na rozcestí Polomské sedlo. Lesní cestu do kopce zanedlouho vystřídá asfaltová cesta, která již vede prakticky po rovině.

Z rozcestí Polomské sedlo k Šerlišskému Mlýnu a návrat do Deštného v Orlických horách

Za rozcestím Polomské sedlo (za levotočivou zatáčkou na zelené turistické značce) se nachází cyklistické rozcestí Údolí Bělé, tam odbočíme doleva na červeně značenou cyklotrasu 4071 a začneme klesat. Po chvíli se cyklotrasa spojuje s modrou turistickou značkou a klesáme stále po asfaltce při toku potoka Bělá až k Šerlišskému Mlýnu. Tady si prohlédneme skutečné mlýnské kolo. Můžeme se občerstvit v bufetu nebo hotelu. Po asfaltové silnici s minimálním provozem procházející chatovou oblastí se dostaneme do Deštného v Orlických horách. Od rozcestí Šerlišský důl se držíme žluté turistické značky.

URL odkaz na článek

www.vylety-zabava.cz/tipy-na-vylet/orlicke-hory/718-s-kocarkem-od-masarykovy-chaty-na-serlichu-k-serlisskemu-mlynu