Výlety s dětmi

Cyklistický okruh staroboleslavskými lesy přes Lhotu a Hlavenec

Výlety s dětmi

Cyklistický okruh staroboleslavskými lesy přes Lhotu a Hlavenec

Cyklistický okruh staroboleslavskými lesy přes Lhotu a Hlavenec
  • Trasa výletu: okruh ze Staré Boleslavi kolem jezera Lhota, přes Hlavenec a Otradovice
  • Celková délka cyklotrasy: 21 km
  • Terén: rovinatý
  • Vhodné pro cyklovozíky: ano

Popis

Tento nenáročný cyklistický okruh zahájíme ve Staré Boleslavi. Pojedeme po rovině, střídavě po lesních a asfaltových cestách.

Stará Boleslav - Hlavenec (8 km)

Ze Staré Boleslavi vyrazíme ulicí Třebízského, poté projíždíme lesem po neznačených cestách (dle mapy) k jezeru Lhota. Jedná se o zatopenou pískovnu, ve které se v letních měsících můžeme vykoupat, vstupné je tu zpoplatněno. Dále pokračujeme lesem po cyklotrase 0039 ve směru do Hlavence.

Pozor: na cestě ze Staré Boleslavi k jezeru Lhota se překračuje železniční trať na nechráněném místě, není zde železniční přejezd!

Odbočka k pomníku Karla VI. a sv. Huberta (2 km)

V Hlavenci je možné si udělat odbočku k pomníku Karla VI. a sv. Huberta. Na okraji obce u lesa, kde je umístěna informační tabule, zabočíme doleva a na následující křižovatce opět doleva. Odtud po cyklotrase 8156 dorazíme do severní části Hlavence. Na křižovatce cest u rozcestníku Hlavenec se napojíme na červenou turistickou značku, jež nás zavede k pomníku Karla VI. a sv. Huberta, který dal postavit na počest císaře Karla VI. hrabě Antonín Špork. Autorem díla je významný barokní sochař Matyáš Bernard Braun.

Hlavenec - Otradovice (5 km)

Od pomníku Karla VI. a sv. Huberta se vrátíme zpět k informační tabuli a pokračujeme po vedlejší silnici (cyklotrase 0039). Za přejezdem přes dálnici D10, v zatáčce dálničního přivaděče, cyklotrasa odbočuje doprava do lesa. S cyklotrasou asi 300 metrů vede souběžně červená turistická značka, která se poté z naší trasy odpojí. Ve chvíli, kdy cyklotrasa 0039 v lese končí, pokračujeme stále rovně po cyklotrase 17. Na rozcestí Podbrahy překřížíme silnici 610. Projíždíme obcí Otradovice.

Otradovice - Stará Boleslav (6 km)

Za železničním přejezdem se cyklotrasa stáčí doprava, na rozcestí Zelená bouda - hájovna doleva. Na křižovatce cest za Zelenou Boudou cyklotrasa 17 odbočuje doleva, my jedeme rovně po asfaltové cestě do Staré Boleslavi. Tam navážeme na cyklotrasu 2, která nás dovede k výchozímu bodu.

URL odkaz na článek

www.vylety-zabava.cz/cyklostezky-cyklotrasy-cyklovozik/okoli-prahy/625-cyklisticky-okruh-staroboleslavskymi-lesy-pres-lhotu-a-hlavenec