Výlety s dětmi

Železniční muzeum Zubrnice, historický motoráček

Výlety s dětmi

Železniční muzeum Zubrnice, historický motoráček

Železniční muzeum Zubrnice, historický motoráček
  • Druh zábavy: muzeum železnice, funkční modelové kolejiště, historické drezíny, expozice věnovaná osvětlení na železnici a zabezpečovacím zařízením, interaktivní prvky, dětský model lokomotivy, historická železniční technika, jízda historickým motoráčkem
  • Doporučený věk dětí: 3+
  • Adresa: Zubrnice 25, Zubrnice u Ústí nad Labem, Česká republika

Popis

V prostorách nádraží v Zubrnicích u Ústí nad Labem v roce 1996 vzniklo železniční muzeum.

V muzeu se nachází stálá expozice o historii a současnosti trati Velké Březno - Verneřice – Úštěk. Součástí expozice je funkční model zahradní železnice ve velikosti G.

V nádražní budově si můžeme prohlédnout dopravní kancelář s dobovým vybavením a čekárnou pro cestující.

Vedle nádraží najdeme historické drezíny. Pro nejmenší je k dispozici dětský model lokomotivy.

V železničních vozech je umístěna expozice věnovaná osvětlení na železnici a zabezpečovacím zařízením, kde nalezneme interaktivní prvky v podobě spouštění leteckého poplachu a rozsvícení světelné signalizace.

Dalšími zajímavostmi železničního muzea jsou unikátní kolejový jeřáb z roku 1877, výsypný vůz Talbot z roku 1931, motorová lokomotiva T 201.901 z roku 1916, služební vůz z třicátých let 20. století a další kolejová vozidla.

Milovníky filmu zaujme informace, že budova nádraží a některá vystavená vozidla se objevila ve známých českých filmech (Rebelové, Páni kluci).

 

Historický motoráček

Nejen děti jistě potěší jízda historickým motoráčkem, který jezdí v rámci turistických linek Ústeckého kraje od dubna do října o sobotách, nedělích a státem uznaných svátcích jako linka T3 v trase z Ústí nad Labem-Střekov - Zubrnice. Tuto vzdálenost urazí za necelých 40 minut. Aktuální jízdní řád a informace lze získat na stránkách spolku Zubrnické museální železnice: https://www.zubrnickazeleznice.cz/

Kromě železničního muzea se obec Zubrnice pyšní impozantní lidovou architekturou, kterou si můžeme blíže prohlédnout ve skanzenu.

URL odkaz na článek

www.vylety-zabava.cz/muzea-vystavy-atrakce/severni-cechy/560-zeleznicni-muzeum-zubrnice