Výlety s dětmi

Hra v přírodě s příběhem, úkoly a pokladem - Záhady v lomu Velká Amerika a okolí

Výlety s dětmi

Hra v přírodě s příběhem, úkoly a pokladem - Záhady v lomu Velká Amerika a okolí

Hra v přírodě s příběhem, úkoly a pokladem - Záhady v lomu Velká Amerika a okolí
  • Trasa výletu: z vyhlídky na východní straně lomu Velká Amerika, kolem lomů Mexiko, Kanada a Malá Amerika, k tajemnému vrchu Doutnáč, ke skalám a jeskyni u vodopádů Bubovického potoka a kolem Kubrichtovy boudy k Berounce do Srbska (nebo na Karlštejn), využití příměstských autobusových a vlakových spojů
  • Celková délka trasy: 5,5 km (trasa hry v přírodě) + cca 1,5 km (od Mořiny k začátku hry) a 1,5 km (od konce hry do Srbska na příměstský vlak)
  • Terén: rovinatý, zčásti mírně kopcovitý
  • Vhodné pro kočárky: ne
  • Vhodné pro odrážedla a odstrkovadla: ne

Popis

Jezdíte s dětmi rádi do přírody, ale řešíte, čím je na výletě zabavit, aby se nezačaly nudit? Hrají si Vaše děti rády na objevitele, rády hledají ukryté věci a řeší hádanky a úkoly? Pak právě pro Vás a Vaše děti jsou určeny hry v přírodě! Už žádné bručení ve stylu "Je to ještě daleko? Já už dál nejdu! Mě to tu nebaví!" Děti Vás budou samy popohánět, aby jste ušli dalších pár stovek metrů k příštímu stanovišti. Navíc zakoupením hry finančně podpoříte místní organizaci, která se zabývá realizací kulturních nebo sportovních aktivit pro místní děti a občany. V případě hry v okolí mořinských lomů je touto organizací Sbor dobrovolných hasičů Karlštejn. 

HRA V PŘÍRODĚ - ZÁHADY V LOMU VELKÁ AMERIKA A OKOLÍ

Během hry se vydáte za nádhernými pohledy do lomu Velká Amerika, Mexiko, Kanada a Malá Amerika, k tajemnému vrchu Doutnáč, ke skalám a jeskyni u vodopádů Bubovického potoka a kolem Kubrichtovy boudy až k Berounce do Srbska. Půjdete po stopách Tondy, který na trase mezi známými karlštejnskými lomy Velká Amerika, Mexiko, Kanada, Malá Amerika a Soví ráj pátrá po svém strýčkovi. Tondův stýček je sběratelem pověstí a záhad zdejšího tajuplného kraje a nedávno záhadně zmizel. Proto se ho Tonda vypravil hledat. Jděte v Tondových stopách okolo zdejších krásných lomů, tajuplného vrchu Doutnáč a vodopádů na Bubovickém potoce! Najde Tonda svého strýčka a vy svojí odměnu u Kubrichtovy boudy? To se dozvíte, když se vypravíte do krajiny vápence a zašlé trampské slávy. Cestou budete muset vyřešit nebo splnit 11 úkolů a díky tomu najdete možná na konci nejen Tondu a jeho strýčka, ale i poklad s odměnou pro vás.

Od parkoviště u lomu Velká Amerika k lomu Malá Amerika vede žlutá turistická značka, pak jdete po neznačené cestě a po 2 km v Bubovickém údolí navážete na červenou značku. Pokračovat pak můžete buďto do Karlštejna, nebo do nedalekého Srbska. Vyjíždí odsud pravidelné vlaky na Prahu a Beroun. Cestu do Karlštejna je možné si zpestřit další hrou. Budete ji však hrát v obráceném pořadí (viz. návod, jak hrát hry).

Trasa vede převážně po rovině nebo z kopce, po lesních a polních pěšinách a cestách. Po dešti jsou cesty bahnité. Body trasy na mapě neoznačují stanoviště! Trasa není okružní a je nutné ji projít buď v jednom směru a zpět, nebo využít autobusového a vlakového spojení, viz níže.

  

Doprava

Auto lze nechat na náměstí nebo u nádraží v Zadní Třebáni a k dopravě k lomu Velká Amerika použít MHD z náměstí v Zadní Třebáni. Ze Zadní Třebáně a pražského Zličína jezdí cca jednou za hodinu MHD linka 311 na zastávku Mořina, U pěchotů. Odtud je to po silnici k lomu Velká Amerika cca 1,5 km pěšky. Aby to dětem nebylo moc dlouhé, je pro ně zhruba v polovině této cesty připraven jeden úkol navíc, který ještě není součástí příběhu. Jednou za den staví autobus přímo u lomu na zastávce Mořina, odb. lom. Po příchodu do Srbska či Karlštejna použijete k návratu příměstský vlak mezi Prahou a Berounem, kterým se svezete k zaparkovanému autu v Zadní Třebáni nebo pojedete až do Prahy. 

Další turistické zajímavosti

Můžete si také dopředu domluvit návštěvu jinak nepřístupných štol zdejších lomů u občanského sdružení HAGEN, které je oprávněno takové prohlídky pořádat, více na www.hagen-morina.cz. Zajímavá je také návštěva hornického muzea u Svatého Jana pod Skalou nebo prohlídka některého z návštěvnických okruhů hradu Karlštejna. V Srbsku jsou známé skály Alkazar v kaňonu Berounky.

Pravidla hry v přírodě

Obtížnost úkolů je nastavena tak, aby byly zvládnutelné, ale zároveň i zajímavé a zábavné pro děti ve věku od cca 4 do 12 let. Z důvodů věkového rozmezí dětí je pro každý úkol k dispozici lehčí a těžší varianta zadání (někdy i střední). U každého úkolu je k nalezení správná odpověď, kterou lze přečíst pomocí aplikace pro čtení QR kódů v mobilním telefonu. Ukryté krabičky jednotlivých stanovišť jednoduše najdete buďto na základě GPS souřadnic, nebo podle fotografií a textových popisů jejich umístění včetně mapy, což je vše uvedeno v herním plánu. Herní plán můžete stáhnout přes odkaz, jenž nám po uhrazení hry bude zaslán. V případě platby kartou odkaz na herní plán obdržíte automaticky a obratem. Pokud zaplatíte převodem na účet, herní plán získáte až po připsání částky na účet provozovatele hry a po jeho potvrzení připsané částky. Hra je v nabídce od dubna do října, 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. Je pravidelně kontrolována a případně doplňována.

Více informací o hře je na oficiálních stránkách provozovatele.

URL odkaz na článek

www.vylety-zabava.cz/tipy-na-vylet/okoli-prahy/5005-hra-v-prirode-s-pribehem-ukoly-a-pokladem-zahady-v-lomu-velka-amerika-a-okoli