Výlety s dětmi

Muzeum milevských maškar

Výlety s dětmi

Muzeum milevských maškar

Muzeum milevských maškar
  • Druh zábavy: muzeum masopustních tradic, dokumentární filmy, aktuální záběry z průvodů z posledních let, projekce masek v nadživotních velikostech, interaktivní tablety, výtvarná dílnička a pravidelné tvořivé dílničky, fotografický koutek
  • Doporučený věk dětí: 3+
  • Kurzy a kroužky: jednorázové workshopy - více info FB, IG, www.muzeummaskar.cz
  • Adresa: nám. E. Beneše 6, Milevsko, Česká republika

Popis

Muzeum milevských maškar je českým unikátem, neboť je jediným muzeem v ČR, které se věnuje dějinám zdejší národopisné tradice - maškarních průvodů. V Milevsku se tyto průvody ve větším formátu datují už od roku 1862 a v současnosti jsou milevské maškary největším masopustním průvodem (v r. 2016 zapsáno do České knihy rekordů s počtem masek 1248).

Koncem roku 2017 byly milevské maškary také zapsány na Seznam nemateriálních statků tradiční lidové kultury České republiky. Muzeum bylo otevřeno v r. 2017 přímo na náměstí v prostorách krásného secesního domu čp. 6. Součástí muzea je i malý kinosál, kde se promítají záběry průvodů nejen z historie, ale také současnosti. Veliké oblibě se těší foto koutek, ve kterém si návštěvníci mohou vyzkoušet všelijaké masky a vyfotit se. Na závěr je možnost dokreslit si vlastní masku, za malý příplatek, kterou ocení zejména mladší návštěvníci.

V celém muzeu je povoleno pořizovat vlastní fotografie. Vstup je zpřístupněn přes turistické informační centrum, ale je možné vstoupit i bezbariérovým vchodem ze zadní části budovy. Doba prohlídky trvá přibližně hodinu - podle zájmu a chuti každého návštěvníka. Poslední prohlídka je možná 30 minut před koncem otevírací doby. V případě větší skupiny osob nebo zájmu o speciální program s výkladem pro dětské tábory apod. je nutný kontakt předem. Otevřeno celoročně, více informací na www.muzeummaskar.cz.

 

URL odkaz na článek

www.vylety-zabava.cz/muzea-vystavy-atrakce/jizni-cechy/4572-muzeum-milevskych-maskar