Výlety s dětmi

Hrad Hohenberg an der Eger

Výlety s dětmi

Hrad Hohenberg an der Eger

Hrad Hohenberg an der Eger
  • Trasa výletu: prohlídka hradu Hohenberg an der Eger
  • Celková délka trasy: 100 m
  • Terén: rovinatý
  • Vhodné pro kočárky: ano
  • Vhodné pro odrážedla a odstrkovadla: ano

Popis

Město Hohenberg se stejnojmenným hradem se nalézá na německo-české státní hranici v německé spolkové zemi Bavorsko. Dostaneme se sem překročením pěšího hraničního přechodu Hammermühle / Dubina nebo silničního přechodu Pomezí nad Ohří / Schirnding. Hrad stojí na skalnaté vyvýšenině nad řekou Ohří, v minulosti plnil obrannou funkci důležitého průsmyku Schirnding Pass. Parkování je možné přímo před hradem, hrad je volně přístupný.

Historie

Hrad Hohenberg je poprvé zmiňován v roce 1222. V roce 1413 vznikl samostatný úřad Hohenberg (jeden z šesti úřadů kraje), který spadal pod markrabství Brandenbursko – Bayreuthské. Obec a hrad Hohenberg měli do roku 1799 privilegium s císařským azylem, což znamená, že ten, kdo porušil nějaká pravidla a dostal se do města, byl pod císařskou ochranou a zbavil se tím stíhání. Hrad byl poničen v roce 1945 americkými vojsky.

Současnost

V současnosti je Hohenberg nejzachovalejším opevněním celého přírodního parku Smrčiny, které se rozprostírají podél východní strany města. Zrekonstruovaný areál hradu zaujímá předhradí, knížecí dům, vězeňská věž, věž s bránou a tři zbrojní věže. Areál hradu je volně přístupný. Hrad je využíván k seminářům, volnočasovým akcím a setkáním různých spolků. Ve městě se nalézá muzeum porcelánu (Porzellanikon Hohenberg a.d. Eger). Návštěvu Hohenbergu lze spojit s výletem ve skalním labyrintu Luisenburg, který je odtud vzdálen 24 km.

URL odkaz na článek

www.vylety-zabava.cz/tipy-na-vylet/nemecko/3553-hrad-hohenberg-an-der-eger