Výlety s dětmi

Výlet na rašeliniště Rejvíz – největší rašeliniště na Moravě a ve Slezsku

Výlety s dětmi

Výlet na rašeliniště Rejvíz – největší rašeliniště na Moravě a ve Slezsku

Výlet na rašeliniště Rejvíz – největší rašeliniště na Moravě a ve Slezsku
  • Trasa výletu: od parkoviště u penzionu Rejvíz po naučné stezce k Velkému mechovému jezírku
  • Celková délka trasy: 5 km
  • Terén: rovinatý
  • Vhodné pro kočárky: ano
  • Vhodné pro odrážedla a odstrkovadla: odrážedla

Popis

Tento výlet se může pyšnit hned dvěma NEJ. Zahájíme jej v Rejvízu, nejvýše položené osadě Jeseníků (778 m n. m.) a odtud půjdeme ke stejnojmennému největšímu rašeliništi Moravy a Slezska.

Horská osada Rejvíz byla vyhlášena vesnickou památkovou zónou. Najdeme tu dochovanou dřevěnou lidovou architekturu převážně z 19. století. Nejznámější stavbou tu je penzion Rejvíz, který je pozoruhodný umělecko-řemeslnou výzdobou interiéru. V nejstarší části penzionu (nyní vinárna) jsou k vidění ručně vyřezávané židle s portréty stálých hostů.

Vedle penzionu Rejvíz se nalézá placené parkoviště. Na rašeliniště se dostaneme po trase naučné stezky s pěti zastaveními. Po lesní cestě a kousek po povalovém chodníku dorazíme k terénní stanici, kde se platí vstupné do Rejvízského rašeliniště. Pokračujeme po povalovém chodníku, který nás zavede na vyhlídkovou terasu u Velkého mechového jezírka. Na povalový chodník nesmí kola, s kočárkem nás sem ale pustí. Rašeliniště Rejvíz vzniklo před 6 – 7 tisíci lety po ústupu doby ledové. Plocha Velkého mechového jezírka zaujímá 1700 m2 a hloubka činí 3 metry. Poblíž Velkého mechového jezírka je i Malé, to však není veřejnosti přístupné.

URL odkaz na článek

www.vylety-zabava.cz/tipy-na-vylet/jeseniky/2241-vylet-na-raseliniste-rejviz-nejvetsi-raseliniste-na-morave-a-ve-slezsku