Výlety s dětmi

Hrad Špilberk – výhledy na Brno a expozice KASEMATY

Výlety s dětmi

Hrad Špilberk – výhledy na Brno a expozice KASEMATY

Hrad Špilberk – výhledy na Brno a expozice KASEMATY
  • Trasa výletu: parkem na hrad Špilberk v Brně
  • Celková délka trasy: 1,5 km
  • Terén: kopcovitý
  • Vhodné pro kočárky: ano (pouze do hradního areálu, kromě expozice)
  • Vhodné pro odrážedla a odstrkovadla: odrážedla (kromě expozice)

Popis

Majestátní hrad Špilberk je snadno dostupný z centra Brna. Na vrchol kopce, na němž hrad Špilberk stojí, vede parkem několik pohodlných vzájemně propojených cest. Přístup je možný z několika stran (z ulice Husova, Údolní nebo Úvoz). Nejkratší je z ulice Husovy. Většina cest je vhodná pro kočárky, v některých místech můžeme narazit na schody, které se dají obejít jinou cestou.

Z hradní terasy, kde se nalézá kavárna a vinárna, se naskýtá pěkná podívaná na Brno. Úchvatné kruhové pohledy na celé město poskytne špilberská rozhledna.

Stálá expozice - KASEMATY

Na Špilberku můžeme zhlédnout stálou expozici barokního pevnostního stavitelství a vězeňství josefínské doby, takzvané KASEMATY. Ve Špilberském žaláři byli vězněni nejtěžší zločinci celé habsburské monarchie. Kasematy byly vybudovány v roce 1742 a v roce 1855 je zrušil císař František Josef I. Poté sloužily jako kasárna a vojenská věznice.

K vidění jsou vězeňské cely a vězeňská kuchyně. Jedna cela představuje mučírnu, i přesto, že se tu nikdy nenacházela. Prohlédneme si zde také dřevěné komůrky, ve kterých byli přikováni doživotně odsouzení vězni. Kasematy v letech 1939 - 40 využívalo gestapo, toto období tu například připomíná Wehrmachtem ponechaná zrezivělá telefonická ústředna.

Kasematy je možné navštívit celoročně, s průvodcem každou celou hodinu nebo samostatně s obdržením brožury. Špilberk nabízí i další stálé expozice a výstavy, které najdeme na oficiálních stránkách hradu.

URL odkaz na článek

www.vylety-zabava.cz/tipy-na-vylet/jizni-morava/2237-hrad-spilberk-vyhledy-na-brno-a-expozice-kasematy