Výlety s dětmi

Tajuplný hrad Svojanov nedaleko historického města Polička

Výlety s dětmi

Tajuplný hrad Svojanov nedaleko historického města Polička

Tajuplný hrad Svojanov nedaleko historického města Polička
  • Trasa výletu: prohlídka hradu Svojanov
  • Celková délka trasy: 200 m (od parkoviště ke vstupní bráně a zpět)
  • Terén: rovinatý
  • Vhodné pro kočárky: ano (okruh A a C)
  • Vhodné pro odrážedla a odstrkovadla: ano (okruh C)

Popis

Hrad Svojanov se vypíná nad romantickým údolím řeky Křetínky ve stejnojmenné obci nedaleko historického města Polička. Je jediným hradem v ČR, u kterého jsou propojeny nejstarší gotické prvky s empírovým slohem 19. století. U hradu se nachází placené parkoviště, přístup na nádvoří je bezbariérový. V okolí hradu je několik turistických a cyklistických tras.

Hrad Svojanov nabízí tři prohlídkové okruhy.

Okruh A (s průvodcem) zahrnuje návštěvu pozdně gotického loveckého salónu, kuchyně a interiérů obytného empírového paláce. Jednotlivé pokoje jsou vybaveny stylovým nábytkem doplněné o předměty každodenní potřeby a kuriozity. Zámecké komnaty jsou rozděleny na dámské, pánské a společenské, jak bývalo v polovině 19. století běžné. Během prohlídky se necháme vtáhnout do tajemných příhod a záhad na hradě. Kočárky na okruh A běžně můžou, jen je nutno je vynést po schodišti. Lidi s kočárkem se pouští z vnitřního nádvoří po kratším schodišti.

Okruh B (s průvodcem) nabízí prohlídku nejstarší části hradu, tj. zachovalého gotického sklepení, které původně sloužilo jako obytné místnosti. Tajuplný hrad Svojanov je opředen mnoha pověstmi, poslechneme si ty nejznámější z nich. V mučírně se seznámíme s právem útrpným. Dále zavítáme do goticko-renesančního domu zbrojnošů z konce 15. století. K vidění tu jsou klasicistní vyřezávané dveře z Poličska, historické výzbroje a zbraně a papírové modely hradů a zámků. V tomto okruhu se mohou děti například vyfotit v rytířské helmě a s výzbrojí.

Okruh C (bez průvodce) představuje venkovní areál hradu. Prohlédneme si exteriéry empírového obytného paláce a goticko-renesančního domu zbrojnošů. Hradebními ochozy se dostaneme do prostor zříceniny renesančního paláce. Odtud po schodišti vystoupáme na vyhlídkový ochoz hradní věže (tzv. hlásky). Pod unikátní gotickou zahradou projdeme rozsáhlé parkány s obrannými baštami. Na nich je odpočinkový altán poskytující pěkný pohled na městečko v podhradí. S výjimkou věže je okruh přístupný i s kočárkem.

Děti na Svojanově potěší hradní zvířátka. Ve vstupní budově se nalézá hradní restaurace. V prvním patře této budovy jsou ubytovací pokoje ve stylu počátku 20. století. Na hradě Svojanově se v průběhu roku konají různé kulturní akce.

URL odkaz na článek

www.vylety-zabava.cz/tipy-na-vylet/svitavsko-litomyslsko/2229-tajuplny-hrad-svojanov-nedaleko-historickeho-mesta-policka