Výlety s dětmi

Divokou a Edmundovou soutěskou s plavbou na lodičkách

Výlety s dětmi

Divokou a Edmundovou soutěskou s plavbou na lodičkách

Divokou a Edmundovou soutěskou s plavbou na lodičkách
  • Trasa výletu: z Vysoké Lípy do Hřenska přes Divokou a Edmundovu soutěsku zčásti s plavbou na člunech, návrat z Hřenska do Vysoké Lípy autobusem
  • Celková délka trasy: 7 km pěšky + 2 km plavba lodí
  • Terén: rovinatý
  • Vhodné pro kočárky: ne
  • Vhodné pro odrážedla a odstrkovadla: ne

Popis

Tipem na zajímavý výlet s dětmi v Českém Švýcarsku je procházka skalnatým kaňonem řeky Kamenice spojená s plavbou na člunech. Jako výchozí bod výletu jsme si zvolili Vysokou Lípu, kde se dá bezplatně zaparkovat. Po dojití do cílového místa v Hřensku se zpět do Vysoké Lípy svezeme autobusem.

Z Vysoké Lípy na vyhlídku Ptačí kámen, k hotelu Zámeček a do údolí Kamenice

Napojíme se na modrou turistickou značku směrem do Divoké soutěsky. Po cca kilometru narazíme vlevo na odbočku na vyhlídku Ptačí kámen. Rozhled je zčásti omezen vzrostlými stromy. Vrátíme se zpět na cestu a po chvíli jsme u hotelu Zámeček. Klesáme po asfaltové cestě, zanedlouho se dáme doleva, přejdeme takzvaný Vysoký most a kráčíme údolím Kouteckého potoka po pohodlné lesní cestě. Od rozcestí Divoká soutěska pokračujeme po žluté turistické značce a sejdeme dolů k řece Kamenici. 

Divoká soutěska

Cesta Divokou soutěskou podél vodního toku vede po visutých lávkách zabudovaných do skal. Spatříme tu strmé skalní stěny, pozoruhodná je například vysoká skála pojmenovaná „Trojnožka“. Úsek, kde spadají skály přímo do vody, je možné absolvovat pouze na člunech. Cesta Divokou soutěskou po vodě je dlouhá 450 metrů a trvá 12 minut. Převozník nás seznámí s „ místními skalními obyvateli“ Divoké soutěsky. Od dolního přístaviště jdeme stále po žluté turistické značce.

Edmundova soutěska

Od Mezního můstku pokračujeme do Edmundovy (též uváděné Tiché či Dolní) soutěsky. V tomto úseku procházíme skalními tunely a pod skalními převisy. Asi 200 metrů před horním přístavištěm je bufet s venkovním posezením. Ve zdejším zrekonstruovaném srubu je možné navštívit zdarma interaktivní expozici věnovanou historii hřenských soutěsek. Neprůchodnou částí Edmundovy soutěsky plujeme na lodičkách v doprovodu převozníka, který nám cestu zpříjemní vtipným výkladem. Plavba Edmundovou soutěskou je dlouhá 960 metrů a trvá asi 20 minut. Po výstupu z lodičky v dolním přístavišti se podél řeky vydáme zprvu po visutých lávkách pod skalními převisy a posléze po lesní cestě do Hřenska. Odtud se z autobusové zastávky Hřensko, k soutěskám dopravíme do Vysoké Lípy, kde máme zaparkovaný vůz.

Občerstvení

Možnosti občerstvení: Vysoká Lípa – restaurace v hotelu Lípa a v penzionech, Edmundova soutěska – bufet, Hřensko – několik restaurací a bufetů

URL odkaz na článek

www.vylety-zabava.cz/tipy-na-vylet/ceskosaske-svycarsko/2211-divokou-a-edmundovou-souteskou-s-plavbou-na-lodickach