Výlety s dětmi

Interaktivní muzeum „Pevnost poznání“ v Olomouci

Výlety s dětmi

Interaktivní muzeum „Pevnost poznání“ v Olomouci

Interaktivní muzeum „Pevnost poznání“ v Olomouci
  • Druh zábavy: interaktivní muzeum vědy a výzkumu
  • Doporučený věk dětí: 4+
  • Adresa: 17. listopadu 939/7, Olomouc, Česká republika

Popis

Interaktivní muzeum vědy University Palackého v Olomouci získalo název Pevnost poznání. Muzeum je určeno všem věkovým kategoriím. Pomocí zábavných exponátů je možné se obeznámit s vědou a výzkumem. „Pevnost poznání“ se nachází v budově bývalého vojenského skladu z 19. století.

V expozici pojmenované Věda v pevnosti nám vtipný komiks na velkoplošných panelech přiblíží historii Olomouce i vznik samotné pevnosti. Můžeme se například obléknout do uniformy rakouských vojáků.

V expozici Živá voda prozkoumáme vodní tok od pramene až po ústí do moře. Uchvacující je vápencová podmořská jeskyně s výjimečnými druhy živočichů nebo zátopový model Olomouce. Nejen děti si tu na základě skládaček mohou ověřit znalosti ze zeměpisu. Seznámíme se zde se systémem čističek vod a dalším. Těm nejmenším je k dispozici hernička.

Expozice „Pevnosti poznání“ pojmenovaná Rozum v hrsti představuje různé rébusy a hlavolamy, které si můžeme vlastnoručně vyzkoušet. Pomocí videoprojekce a osmimetrového modelu lidského mozku se třeba dozvíme, která jeho část je v různých situacích a činnostech aktivní (spánek, strach, paměť, učení aj.)

Výstavní část Světlo a tma se zabývá základními principy světla. V digitálním planetáriu zhlédneme film o vesmíru.

V laboratořích muzea „Pevnost poznání“ je možné si zaexperimentovat v různých oborech. Ve tvůrčích dílnách budeme pracovat s materiálem používaným předchozími generacemi

Pevnost poznání je zábava i poučení a stojí za to ji navštívit.

URL odkaz na článek

www.vylety-zabava.cz/muzea-vystavy-atrakce/stredni-morava/1938-interaktivni-muzeum-pevnost-poznani-v-olomouci