Výlety s dětmi

Dominanta Českého středohoří – zřícenina hradu Hazmburk

Výlety s dětmi

Dominanta Českého středohoří – zřícenina hradu Hazmburk

Dominanta Českého středohoří – zřícenina hradu Hazmburk
  • Trasa výletu: z obce Klapý na zříceninu hradu Hazmburk
  • Celková délka trasy: 4 km
  • Terén: kopcovitý
  • Vhodné pro kočárky: ne
  • Vhodné pro odrážedla a odstrkovadla: ne

Popis

Zřícenina hradu Hazmburk je významnou dominantou Českého středohoří. Již zdaleka viditelné dvě věže se vypínají na příkrém čedičovém kopci v nadmořské výšce 418 metrů nad obcí Klapý u Libochovic. Přístupná veřejnosti je pouze v turistické sezóně.

Autem je možné zajet na rozcestí Klapý – parkoviště, odkud se vydáme po žluté turistické značce. Přírodní cesta není vhodná pro kočárky. Po 1,5 kilometru se u „Hazmburk – rozcestí“ napojíme na červenou tvarovou značku, po které poměrně strmě stoupáme k vstupní bráně zříceniny hradu. Po zakoupení vstupenky se můžeme volně pohybovat po areálu hradu. Dolní část hradu je tvořena nepřístupnou válcovou Černou věží a zbytky hradeb. Na nejvyšším bodě vrcholu nad Černou věží se nalézají zbytky paláce, hranolová Bílá věž sloužící jako rozhledna, plášťové hradby a cisterna na vodu. Bílá věž poskytuje překrásný 360° rozhled do krajiny. Na skalní vyhlídce u Bílé věže jsou nebezpečná místa nezaopatřená zábradlím – takže pozor!!!

U rozcestí Klapý – parkoviště je odbočka na neznačenou cestu, kde jsme si všimli směrovky s nápisem pro kočárky. Jedná se zřejmě o cestu, která později navazuje na červenou turistickou značku vedoucí na vrchol se zříceninou hradu Hazmburk. Bohužel, nemáme s ní zkušenosti, a tak ji pro rodiny s kočárkem nemůžeme doporučit. Kdo ji vyzkoušel, může se s ostatními čtenáři podělit o zážitky. Děkujeme!

URL odkaz na článek

www.vylety-zabava.cz/tipy-na-vylet/ceske-stredohori/1865-dominanta-ceskeho-stredohori-zricenina-hradu-hazmburk