Výlety s dětmi

Naučná stezka Po stopě trilobita okolím Skryjí

Výlety s dětmi

Naučná stezka Po stopě trilobita okolím Skryjí

Naučná stezka Po stopě trilobita okolím Skryjí
  • Trasa výletu: okruh ze Skryjí naučnou stezkou Po stopě trilobita
  • Celková délka trasy: 2 km
  • Terén: kopcovitý
  • Vhodné pro kočárky: ne
  • Vhodné pro odrážedla a odstrkovadla: ne

Popis

Naučná stezka „Po stopě trilobita“ prochází velmi významnou paleontologickou oblastí přírodní památky Skryjsko-týřovického kambria. Dva kilometry dlouhá okružní trasa nás provede okolím obce Skryje. Začíná u místního muzea – Památníku Joachima Barranda. V centru obce u kostela je k dispozici zpoplatněné parkoviště.

Období kambria bylo před cca 500 miliony lety, kdy celá okolní krajina ležela pod hladinou moře. Na dně moře se usazovaly vrstvy sedimentů, které dnes obsahují zbytky zkamenělých živočichů. Kromě trilobitů tu byli nalezeni ramenonožci, ostnokožci, měkkýši, hyoliti a jiní. Později, při tzv. permské katastrofě před 250 miliony lety, docházelo k výrazné vulkanické činnosti. V jejím důsledku život v moři zanikl a vyhaslé sopky tak tvoří současný krajinný reliéf.

Při budování naučné stezky Po stopě trilobita se myslelo i na děti, které jistě potěší různé prolézačky, přelézačky a šplhadla. Vzdělávací texty jsou pro zpestření doplněny komiksy, na nichž se děti zábavnou formou mimo jiné seznámí se světově proslulým paleontologem Joachimem Barrandem. Kukátka na vyhlídkách nejsou skutečné dalekohledy, slouží především dětem. Doporučujeme si vzít s sebou z domova dalekohled a lze pak zaostřit na protilehlý kopec se zříceninou hradu Týřov či na Týřovické skály. Na naučné stezce si také prohlédneme staré fotografie, repliky zkamenělých trilobitů, na vybraném suťovišti je možné si zahrát na paleontologa. A pokud budeme mít štěstí, tak si i nějakou nalezenou fosilii odneseme z výletu domů.

URL odkaz na článek

www.vylety-zabava.cz/tipy-na-vylet/okoli-prahy/1852-naucna-stezka-po-stope-trilobita-okolim-skryji