Výlety s dětmi

Hedvičiným údolím k rybníku Dolní Peklo

Výlety s dětmi

Hedvičiným údolím k rybníku Dolní Peklo

Hedvičiným údolím k rybníku Dolní Peklo
  • Trasa výletu: z Třemošnice - Hedvikova Hedvičiným údolím k rybníku Dolní Peklo, návrat stejnou cestou (s kočárkem) anebo v rámci okruhu přes rozcestí "Nad Peklem" (bez kočárku)
  • Celková délka trasy: 4 km
  • Terén: mírně kopcovitý
  • Vhodné pro kočárky: sportovní kočárky (pouze varianta stejnou cestou zpět)
  • Vhodné pro odrážedla a odstrkovadla: odrážedla (pouze varianta stejnou cestou zpět)

Popis

Hedvičino (Hedvikovské) údolí začíná na okraji Třemošnice – v městské části Hedvikov a nachází se v turisticky atraktivní lokalitě NPR Lichnice – Kaňkovy hory. Hedvičiným údolím protéká Zlatý potok, při jehož toku je možné si udělat nenáročnou vycházku i se sportovním kočárkem. Ti, kteří nemají s sebou kočárek, ani příliš malé děti, mohou zvolit při zpáteční cestě jinou trasu a výlet pojmout jako okružní.

V Hedvikově sídlí firma Kovolis Hedvikov a.s., výrobce součástek pro automobily. V její blízkosti na parkovišti u autobusové zastávky ponecháme náš vůz. Po asfaltové silničce se vydáme po červené souběžně se zelenou turistickou značkou podél Zlatého potoka, posléze podél firmy (Zlatý potok protéká netradičně skrz firmu). Po chvilce asfaltka zahýbá do objektu a my pokračujeme po přírodní cestě už po celý zbytek výletu. Na rozcestí Hedvikov červená turistická značka odbočuje doprava nahoru po schodech. Tudy se budeme vracet, pokud půjdeme okružní trasu. Nyní míříme rovně pod vedením zelené turistické značky a přiblížíme se k levému břehu Zlatého potoka, který během výletu přejdeme z jedné strany na druhou celkem třikrát.

Hluboká Hedvikovská rokle je lemována rulovými skalisky a na Zlatém potoku si můžeme povšimnout několika jezů. Následuje křižovatka cest Peklo u Hedvikova. Na rozcestí V Koutinách – most se k nám přidá žlutá turistická značka. V těchto místech vycházíme z lesa ven a ocitáme se v osadě Peklo. Dorazíme k rybníku Dolní Peklo, na který směrem na východ navazuje rybník Horní Peklo. Oba rybníky jsou napájeny vodou ze Zlatého potoka, z Počáteckého potoka a z dalších menších zdrojů. Tato oblast je využívána k rekreacím a rybaření.

Rodiny s kočárkem a menšími dětmi se odtud k výchozímu bodu výletu vrátí stejnou cestou.

Návrat od rybníku Dolní Peklo v rámci okruhu – bez kočárku

My, co jsme se rozhodli pro okružní trasu, na rozcestí V Koutinách – most pod vedením žluté turistické značky své kroky stočíme doleva směrem do lesa. Až k rozcestí Nad Peklem mírně stoupáme. Odtud zabočíme doprava a do Hedvikova jdeme po červené značce, ze začátku po rovině. Posledních 200 metrů k rozcestí Hedvikov nás čeká strmější klesání po schodišti.

URL odkaz na článek

www.vylety-zabava.cz/tipy-na-vylet/zelezne-hory/1736-hedvicinym-udolim-k-rybniku-dolni-peklo