Výlety s dětmi

Výlet na zříceninu hradu Oparno

Výlety s dětmi

Výlet na zříceninu hradu Oparno

Výlet na zříceninu hradu Oparno
  • Trasa výletu: od Černodolského mlýna na zříceninu hradu Oparno
  • Celková délka trasy: 1 km
  • Terén: kopcovitý
  • Vhodné pro kočárky: ne
  • Vhodné pro odrážedla a odstrkovadla: ne

Popis

Výchozích míst ke zřícenině hradu Oparno je několik. Tato trasa je vhodná pro rodiny s menšími dětmi, které ještě tolik neujdou. Zaparkujeme na rozcestí Černý mlýn (u Černodolského mlýna).

Od rozcestí Černý mlýn se vydáme po zelené turistické značce, z počátku po asfaltce. Podejdeme železniční most, za nímž se vpravo napojíme na lesní pěšinu a začneme stoupat podél železniční trati. Po 150 metrech se cesta od trati vzdaluje a stáčí se doleva. Zanedlouho dorazíme na zříceninu hradu Oparno, z které máme pěkný výhled na vrcholky Českého středohoří. Z původního hradu se zachovaly pozůstatky plášťové hradby a paláce, sklepní prostor, příkopy a zbytky předhradí. Zřícenina je volně přístupná.

V Černodolském mlýnu se nalézá restaurace s venkovním posezením a pěkné dětské hřiště. Ve výbězích tu můžeme pozorovat pasoucí se kozy a ovce.

Rodinám s většími dětmi, které se chtějí více projít, můžeme doporučit pohodovou cestu Opárenským údolím při toku Milešovského potoka anebo lze návštěvu zříceniny Oparno spojit s okružní trasou přes Opárenský mlýn.

URL odkaz na článek

www.vylety-zabava.cz/tipy-na-vylet/ceske-stredohori/1705-vylet-na-zriceninu-hradu-oparno