Výlety s dětmi

Údolím Křemžského potoka na zříceninu hradu Dívčí Kámen

Výlety s dětmi

Údolím Křemžského potoka na zříceninu hradu Dívčí Kámen

Údolím Křemžského potoka na zříceninu hradu Dívčí Kámen
  • Trasa výletu: z obce Holubov u Českého Krumlova na zříceninu hradu Dívčí Kámen a k soutoku Křemžského potoka s Vltavou
  • Celková délka trasy: 5 km
  • Terén: rovinatý, závěrečná odbočka ke zřícenině kopcovitá (50 m)
  • Vhodné pro kočárky: sportovní kočárek
  • Vhodné pro odrážedla a odstrkovadla: odrážedla

Popis

Ke zřícenině hradu Dívčí Kámen

V Chráněné krajinné oblasti Blanský les nad soutokem Křemžského potoka a řeky Vltavy se vypíná jedna z nejlépe dochovaných hradních zřícenin v Čechách nesoucí název Dívčí Kámen. Fyzicky nejméně náročná cesta vede z obce Holubov. Auto zaparkujeme na východním okraji obce. Napojíme se na lesní cestu a pod vedením žluté turistické značky nás čeká příjemná procházka po rovině romantickou krajinou podél toku Křemžského potoka, který cestou k „Dívčímu Kameni“ překročíme z jednoho břehu na druhý celkem pětkrát. Výlet je možné podniknout za sucha se sportovním kočárkem. Posledních cca 50 metrů za pokladnou zříceniny je cesta horší kvality. Stojí za to ji s kočárkem zdolat, protože dojdeme na nádvoří, kde je posezení. Můžeme si tu odpočinout, v klidu posvačit a zároveň máme pěkný pohled na zříceninu po celém jejím obvodu. V prohlídce výše položených zbytků hradu i na vyhlídku se musíme u kočárku vystřídat. Vstup na zříceninu hradu Dívčí Kámen je zpoplatněn, v pokladně si zapůjčíme písemné materiály a po objektu se můžeme volně pohybovat. Dívčí Kámen je otevřený celoročně.

K soutoku Křemžského potoka a řeky Vltavy

Po prohlídce hradní zříceniny od rozcestí Dívčí Kámen – zříc. hradu se napojíme na červenou turistickou značku a jdeme dále při toku Křemžského potoka až k jeho soutoku s Vltavou. Soutok od cesty přes zeleň není dobře vidět. Za nízkého stavu vody je možné přímo k soutoku zajít od můstku přes Křemžský potok po vyšlapané kamenité cestě (asi 50 metrů). S kočárkem se sem dostaneme obtížněji.

Když bychom šli dále po červené, dorazíme ke staré Bazikově elektrárně z roku 1918, jejíž stavba pro nedostatek financí nebyla dokončena. Nalézá se tu také funkční vodní elektrárna využívající rozdíl hladin mezi Křemžským potokem a Vltavou. Nad elektrárnou se vypínají příkré skalní ostrohy. V těchto místech se otočíme a vrátíme se po stejné trase zpět do Holubova.

URL odkaz na článek

www.vylety-zabava.cz/tipy-na-vylet/jizni-cechy/1674-udolim-kremzskeho-potoka-na-zriceninu-hradu-divci-kamen