Výlety s dětmi

Z Čertovy hory hřebenovou trasou a Krakonošovou cestou do Harrachova

Výlety s dětmi

Z Čertovy hory hřebenovou trasou a Krakonošovou cestou do Harrachova

Z Čertovy hory hřebenovou trasou a Krakonošovou cestou do Harrachova
  • Trasa výletu: lanovkou z centra Harrachova na Čertovu horu, hřebenovou trasou přes rozcestí Studenov na rozcestí Ručičky, Krakonošovou cestou do části Harrachova-Rýžoviště a zpět do centra Harrachova
  • Celková délka trasy: 11 km
  • Terén: mírně kopcovitý až kopcovitý (spíše dolů z kopce)
  • Vhodné pro kočárky: sportovní kočárky
  • Vhodné pro odrážedla a odstrkovadla: odrážedla (ze Studenova na Ručičky a do Harrachova i odstrkovadla)

Popis

Lanovkou z Harrachova na Čertovu horu

Tento okruh z části vedoucí po hřebeni v západních Krkonoších je vhodný na výlet s dětmi. Čekají nás minimální převýšení, slušné lesní a asfaltové cesty. Z centrální části Harrachova vyjedeme lanovkou na Čertovu horu (1.021 m), odkud je pěkný pohled na Harrachov a vrcholy Krkonoš a Jizerských hor. Lanovka přepravuje i kočárky. U konečné stanice lanovky se nalézá stanoviště paragladingu a bufet s posezením. V severní části Čertovy hory je vyhlídková plošina.

Z rozcestí Čertova hora na rozcestí Studenov

Z rozcestí Čertova hora se vydáme lesem po modré turistické značce souběžné s cyklotrasou (po tzv. Janově cestě) ke konečné stanici další lanovky Ski areálu Harrachov, kde se nám naskýtá pohled do části Harrachova-Rýžoviště. Dále jdeme přes sjezdovku a po cca 350 metrech se cyklotrasa s modrou značkou rozchází. My pokračujeme po modré až na rozcestí Studenov, při čemž asi v půli cesty narazíme na odbočku k Janově skále.

Z rozcestí Studenov na rozcestí Ručičky

Z rozcestí Studenov následujeme stále modrou turistickou značku vedoucí po asfaltce až na rozcestí Ručičky. Turistická značka na Ručičky je souběžná s cyklistickou trasou K4. Na Ručičkách se nachází kiosek a o 100 metrů dále je turistický přístřešek.

Z rozcestí Ručičky do Harrachova-Rýžoviště

Pokračovat můžeme buď od kiosku po cyklotrase, anebo od přístřešku po zelené turistické značce. Pohodlnější pro kočárky je určitě cyklotrasa. Po 100 metrech se turistická a cyklistická značka spojují a po asfaltové Krakonošově cestě při šumění horských potoků nás dovedou až do části Harrachova-Rýžoviště. Jedná se o nenáročnou procházku, cesta zprvu více klesá, poté je spíše z mírného kopce. V Rýžovišti po levé straně zhlédneme lyžařský areál se sjezdovkami.

Z Rýžoviště do cetra Harrachova

Z Rýžoviště jdeme asi kilometr po vedlejší silnici s minimálním provozem, jež nás zavede do centrální části Harrachova, kde můžeme navštívit lesnickou a mysliveckou expozici Šindelka nebo Ski muzeum. Unavení turisté mohou v Rýžovišti nasednout na bus MHD.

URL odkaz na článek

www.vylety-zabava.cz/tipy-na-vylet/krkonose/164-hrebenovka-nad-rokytnici-nad-jizerou-a-harrachovem